Remco Slump
Remco Slump Video 27 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Is de Dacia Jogger Hybrid 140 te duur voor een Dacia?

We waren verzot op onze Dacia Jogger-duurtester, zoals je in onze Youtube-video hebt kunnen zien. Maakt zijn nieuwe hybride-aandrijflijn de ruime en betaalbare stationwagon nóg aantrekkelijker?

Een korte terugblik. Vorig jaar hebben we zes maanden lang de beschikking gehad over een Dacia Jogger TCe 100 op LPG. Hij maakte indruk met zijn kolossale bagageruimte, doelmatige interieur, felle motortje en voordelige prijs. Bij geen ander merk dan Dacia is het mogelijk om zó veel auto te bestellen voor zó weinig geld. De Jogger is er vanaf 22.700 euro. Een bedrag waarvoor je slechts met moeite een Peugeot 208, Renault Clio of Toyota Yaris X kan kopen.

Dacia Jogger biedt alles wat je nodig hebt

De truc is dat Dacia je alles geeft wat je nodig hebt en weinig meer. ‘Onze’ Jogger had een driecilinder turbomotor met een handgeschakelde zesbak, elektrisch bedienbare ramen, een niet-actieve cruise control, een handmatige airco en een eenvoudig infotainmentsysteem met radio en navigatie. Prima, niks meer aan doen. Dus waren we licht sceptisch toen Dacia een hybride-aandrijflijn aankondigde voor de Jogger. Wordt het nu niet te ingewikkeld allemaal? Of te duur?

Tussen de 3550 en 3950 euro duurder

En ja, de prijs van de Jogger stijgt behoorlijk door de toevoeging van het hybridesysteem. De Hybrid 140 is alleen beschikbaar als zevenzitter, begint bij het uitrustingsniveau Expression en kost minstens 29.650 euro.

We zijn verliefd! Zes maanden Dacia Jogger – Afscheid duurtest

Daarmee is hij tussen de 3550 en 3950 euro duurder dan respectievelijk de TCe 110 en TCe 100 in een vergelijkbare uitvoering. Overigens zijn die laatste twee wél leverbaar met vijf zitplaatsen.

Atmosferische viercilinder met dog box

Wat krijg je voor die extra centen? De aandrijflijn van de Renault Clio E-Tech Hybrid, met een atmosferische viercilinder en twee elektromotoren, waarvan één fungeert als startgenerator. Ze zijn gekoppeld aan een dog box, een multimodale versnellingsbak met een klauwkoppeling. Het maximale koppel geeft Dacia niet op, maar is een combinatie van 148 Nm bij 3600 tpm voor de verbrandingsmotor en 205 Nm voor de elektromotor. Er is 141 pk aan systeemvermogen beschikbaar.

Snelste Dacia Jogger van dit moment

De Hybrid 140 is de snelste Jogger van dit moment, met een sprinttijd naar 100 km/h van 10 seconden. Belangrijker is zijn verbruik, dat in theorie op 4,9 liter per 100 kilometer ligt en in de praktijk ook. Tijdens onze testrit van ruim drie-en-een-half uur door de heuvels rondom Lissabon hebben we ons niet ingehouden, maar verscheen uiteindelijk toch een zuinige 5,0 liter per 100 kilometer op de teller (1 op 20). Dat belooft dus veel goeds.

Deze BMW iX5 rijdt elektrisch maar kan je toch tanken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.