Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze BMW iX5 rijdt elektrisch maar kan je toch tanken!

De verkoop van EV’s neemt toe en daarmee ook de zorg over hoe we al die auto’s gaan opladen. Volgens Jürgen Guldner, manager van het waterstofprogramma bij BMW, hebben we een probleem. “Het stroomnet kan dit niet aan”, stelt hij. De oplossing: waterstof. BMW laat daarom een nieuw conceptmodel zien, de BMW iX5 Hydrogen.

Hij heeft een brandstofcel die 125 kW kan opwekken, een waterstoftank met een capaciteit van 6 kilo en achterin een batterij die goed is voor 170 kW. Samen drijven ze één 295 kW (400 pk) sterke elektromotor aan, die bij de achteras ligt.

De BMW iX5 rijdt elektrisch maar kan je toch tanken

“Vaak spreek je de batterij niet aan”, legt technicus Heiko Walter uit, “maar hij is wel nodig. Een brandstofcel heeft even tijd nodig om elektriciteit te genereren en kan dus niet direct op het gaspedaal reageren. De korte vertraging wordt opgevangen met stroom uit het accupakket. Rijden op die batterij alleen, kan niet. De capaciteit ervan is zo klein dat-ie het na hooguit 6 kilometer al leeg zou zijn.”

Met een gevulde waterstoftank komt de iX5 Hydrogen maximaal 504 kilometer ver (WLTP). Al moet je dan niet te hard rijden en driftig optrekken. Echter, de BMW kan dat wel. Van nul naar honderd sprint de ongeveer 2400 kilo wegende SUV in minder dan 6 seconden. Zijn topsnelheid is begrensd op 180 kilometer per uur.

BMW ziet waterstof niet als vervanging van elektriciteit, maar als aanvulling. Jürgen Guldner laat weten dat we geen aparte waterstofmodellen van het merk hoeven te verwachten, zoals Toyota dat doet met de Mirai. Wel kunnen we verwachten dat de elektrische auto’s van BMW ook met een brandstofcel leverbaar worden. Echter, dit zal nog even duren. Ondanks dat Guldner benadrukt: “Nu gaat het echt gebeuren”. Meer over de BMW iX5 lees je in Autovisie Magazine nummer 5 die vanaf donderdag in de winkel ligt!

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.