Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 3 jun 2021

Toyota zet opmerkelijk record neer met de nieuwe Mirai

Toyota heeft met de Mirai een nieuw record te pakken. De tweede generatie van deze waterstofauto legde namelijk een afstand van 1003 kilometer af op één tank.

De rit van de Toyota Mirai begon op woensdag 26 mei om 05.43 uur. Om precies te zijn vanaf een waterstofstation in Orly, nabij Parijs. De Japanse waterstofauto eindigde na exact 1.003 kilometer rijden, zónder tussendoor te tanken. Het is een nieuw record voor de Mirai, maar ook voor de waterstofauto in het algemeen.

Officiële actieradius Mirai

De Toyota Mirai heeft een officiële actieradius van 650 kilometer, dus hoe is er dan ineens ruim 350 kilometer meer uit de tank geperst? Dat is gedaan door de vier bestuurders. Zij hebben op een zo zuinig mogelijke manier gereden (‘Het Nieuwe Rijden’), zoals zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid rijden. Dat deden op de rondwegen in en rondom Parijs, waar dat ook mogelijk was. Verder zegt Toyota dat er geen trucjes zijn uitgehaald met de Mirai, dus in principe kan iedere persoon met een rijbewijs hetzelfde record neerzetten. Wie z’n Mirai dagelijks gebruikt voor alledaagse ritten, zal het echter met die 650 kilometer moeten doeon.

De waterstof-elektrische Toyota Mirai kan 5,6 kg waterstof opslaan. Voor de recordpoging werd enkel gebruikgemaakt van groene waterstof, momenteel nog een redelijk schaars goed in de wereld. Het gemiddelde verbruik kwam tijdens de rit uit op 0,55 kg/100 km. Dat werd overigens door een onafhankelijke instantie gemeten, verzekert Toyota.

Specificaties van de Mirai

De nieuwe Mirai is de tweede generatie waterstof-elektrische auto van Toyota. Deze tweede generatie Toyota Mirai is sinds medio maart 2021 in Nederland leverbaar. Even de highlights op een rij: 182 pk en 300 Nm, drie waterstoftanks in T-opstelling, een WLTP-range van 650 kilometer, bijna vijf meter lang en 2.000 kilogram zwaar, in ongeveer 9 seconden naar 100 km/h en een topsnelheid van 175 km/h. Tanken duurt zo’n vijf minuten, vergelijkbaar met een benzine- en dieselauto dus. Het enige probleem is dat Nederland op het moment van schrijven nog maar vijf waterstoftankstations heeft.

Toyota levert de nieuwe Mirai in vier uitvoeringen. De Mirai Dynamic vormt de instapper. Die kost 65.995 euro en heeft standaard onder meer een 12,3-inch multimediasysteem met navigatie, Bi-LED koplampen, een JBL Premium audio met 14 speakers en 19-inch lichtmetaal.

Toyota Mirai

Tankservice

De tweede in de line-up is de Mirai Executive. Die kost 69.495 euro en heeft als extra’s LED-sfeerverlichting, dodehoekdetectie, Adaptive High Beam-verlichting en 19-inch wielen met een glossy finish. Tot slot zijn er nog twee versies met dezelfde vanafprijs: de Mirai Prestige en Mirai Launch Edition. Beide versies kosten 76.495 euro en hebben een panoramadak, een 10-inch head-up display en de typerende 2-inch turbinewielen.

Een groot verschil is dat de Launch Edition beschikt over de zogeheten Toyota Tankservice. Met deze service wordt de Mirai opgehaald, afgetankt met waterstof en op weer teruggebracht. Deze tankservice is alleen voor eigenaren in een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toyota zet opmerkelijk record neer met de nieuwe Mirai
Sluiten