Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Corvette Stingray restomod heeft 2000 pk en komt uit Ierland

Oke, zo ver is het nog niet, maar deze bloedsnelle en klassieke Stingray gaat er wel komen. Het model wordt het eerste product van Ava, een start-up met een aantal legendarische personen uit de autowereld aan het roer.

“Fossil fuel set us free. But now it threatens the very freedom it gave us.” Zo luiden de eerste woorden op de website van Ava, een start-up uit Ierland. Daarmee is het direct duidelijk wat voor auto de fabrikant gaat bouwen: een volledig elektrische. Maar dan niet zomaar een model met een futuristisch of generiek design. Nee, Ava doet mee met de hedendaagse retro-trend. Het gaat een icoon uit de autogeschiedenis een tweede leven geven.

General Motors

Dat doet het met de Corvette C2 Stingray, een van ‘s werelds meest beroemde sportauto’s ooit. Klinkt tot nu toe als een project dat door elke willekeurige start-up opgezet kan worden, maar Ava is niet zomaar een bedrijf. Het brengt namelijk twee grootheden uit de autowereld bij elkaar: Peter Brock en Ian Callum. Eerstgenoemde is de originele ontwerper van de prachtige Stingray. Brock was 19 en nog altijd een student, toen hij eind jaren 50 een schets van de Stingray inleverde bij de ontwerpafdeling van General Motors waar hij destijds ook werkte. Het uiteindelijke model verscheen pas in 1963 en toen was Brock al vertrokken bij General Motors, maar zijn naam zal altijd aan de Stingray verbonden blijven. Des te meer omdat hij dus nu namens Ava aan de slag gaat met een moderne interpretatie van die auto.

Ian Callum klinkt je wellicht ook bekend in de oren. Dat is namelijk een van ‘s werelds meest beroemde auto-ontwerpers van de laatste decennia. Hij werkte onder andere voor Ford, Aston Martin en Jaguar Land Rover. De Aston Martin DB7 en Vanquish, de Ford Escort Cosworth en Puma, de Jaguar F-type en XK: zomaar een paar voorbeelden van Callums meesterwerken.

Hyperclassic

De twee heren gaan dus nu samenwerken voor Ava, waarbij Callum overigens werkt vanuit zijn eigen Callum Design House. Hun eerste project wordt de Hyperclassic, een moderne en tevens elektrische interpretatie van de reeds besproken Stingray. Definitieve beelden en specs deelt de start-up later deze maand, maar verschillende ontwikkelingsteams in Nevada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk werken nu al volop aan de Hyperclassic. Dat wordt een elektrische auto met vierwielaandrijving, goed voor een vermogen dat ‘tussen de 1200 en 2000 bhp’ (1216-2027 pk) ligt.

Ava Hyperclassic Stingray

Hoeveel exemplaren en wanneer Ava gaat bouwen, is nog onduidelijk. Wel zal het productiemodel zeer exclusief en kostbaar zijn. Het Britse Autocar schat de prijs van de Hyperclassic op zo’n 1,2 tot 2 miljoen euro. Overigens is deze Stingray zeker niet het enige project waar Ava zich aan gaat wagen. Op de website spreekt het bedrijf namelijk al over ‘een nieuw hoofdstuk in het verhaal van geliefde auto’s’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.