Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 25 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

Conflict loopt op: China eist dat EU de EV-importtaks snel afschaft

De EU en China zijn verzeild geraakt in een conflict over importheffingen. De EU heeft Chinese EV-merken gestraft tot grote frustratie van de Chinese overheid. Het land eist dat de importtaks nog voor 4 juli wordt teruggedraaid.

Op die dag treedt de nieuwe importtaks namelijk in werking. Pas als de EU zijn plannen wijzigd, wil het land verder praten over een mogelijke oplossing, zo schrijven Chinese media.

Europese importtaks op Chinese auto’s

De woede is ontstaan nadat Europa importheffingen heeft aangekondigd voor Chinese autofabrikanten. Uit een grootschalig onderzoek zou zijn gebleken dat de Chinese merken verschillende mate van staatsteun hebben ontvangen en zo hun auto’s goedkoper op de markt kunnen brengen.

China verslaat Japan als grootste auto-exporteur, zeggen ze zelf

De Europese heffingen zijn dan ook niet mals. Van 17,4 procent voor BYD, dat meewerkte aan het onderzoek, tot maar liefst 38,1 procent voor SAIC (van MG) dat niet mee wilde werken. Fabrikanten die niet mee willen werken krijgen immers automatisch het hoogste tarief aan hun broek. In dit artikel lees je meer over de Europese importtaks die zal gelden Chinese auto’s.

Ludieke actie van Chinees EV-merk

Het Chinese SAIC heeft overigens al op ludieke wijze zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. De vrees van critici is dat er serieuzere vergeldingsmaatregelen vanuit China komen. Als het aan de Chinese autofabrikanten ligt, dan komen die er ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.