Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Car of the Year-kandidaat (6/7): Subaru Solterra en Toyota bZ4X

De ontknoping voor de verkiezing van de Auto van het Jaar 2023 nadert. Net als voorgaande jaren zijn er weer zeven finalisten geselecteerd. De aankomende zeven dagen lichten we iedere dag een kanshebber voor de titel Car of the Year uit.

De uitreiking van Car of the Year vindt dit jaar plaats op 13 januari. Tegen die tijd is de live-stream te zien via Autovisie.nl.

Subaru Solterra en Toyota bZ4X Car of the Year

Subaru heeft samen met grootaandeelhouder Toyota gewerkt aan een volledig elektrisch platform, waarop Toyota onlangs de bZ4X introduceerde, Lexus de RZ bouwt, en Subaru deze Solterra heeft gemaakt.

Toyota BZ4x, Subaru solterra, car of the year, auto van het jaar
De Subaru Solterra is potentiële Car of the Year 2023. (Afbeelding: Subaru)

De twee auto’s komen voor het overgrote deel overeen met elkaar. Zo hebben ze beide een 71,4 kWh lithium-ion accu aan boord en een soortgelijk uiterlijk. Het interieur is tevens nagenoeg identiek.

Car of the Year-kandidaat (5/7): Nissan Ariya – maakt de ID.4-concurrent kans?

De Subaru Solterra wordt niet als voorwielaandrijver verkocht, de bZ4X wel. De twee motoren op de voor- en achteras van de Solterra leveren samen 218 pk en 338 Nm aan koppel. De bZ4X met voorwielaandrijving levert 204 pk. Het rijbereik ligt tussen de 418 en 512 kilometer volgens WLTP en laden kan met een maximale snelheid van 150 kW.  Er is geen 800 Volt boordnet zoals de Koreaanse concurrentie al wel heeft, maar een met 355 Volt.

Potentiële Car of the Year

De Subaru Solterra en Toyota bZ4X zijn samen kandidaten voor auto van het jaar 2023. Goedkoop zijn beide elektrische auto’s niet. De Subaru begint bij iets meer dan 55 mille, de instapper bij Toyota is 4.000 euro goedkoper. Wil je meer weten van de twee Japanse elektrische auto’s, bekijk dan ontstaande video’s waarin Dries van den Elzen je alles vertelt wat jij moet weten over de EV’s.

Video Toyota bZ4X

Video Subaru Solterra

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.