Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 12 sep 2019

BMW M bevestigt: ‘er komt een standalone M-auto’

De kogel is door de kerk. BMW’s M-divisie heeft bevestigd dat er gewerkt wordt aan een eigen creatie die niet op een bestaand BMW-model gebaseerd is.

BMW M Vision

De geruchten voor een losstaande BMW M-creatie gaan al langere tijd. Maar onlangs lijken ze een beetje aan te wakkeren. Zeker nu de creatie van AMG, de AMG One, steeds dichterbij zijn lancering komt. Maar waar Markus Flasch, CEO van BMW M GmbH, eerder nog de boot afhield, laat hij nu weten dat ze concreet bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen M-auto.

Plannen

“Losstaande M-auto’s zijn natuurlijk dingen waar mijn team graag aan werkt. En het zou ook niet de eerste keer zijn. We deden het al een keer eerder met de M1 jaren geleden. We hebben enkele zeer concrete plannen voor iets nieuws,” vertelt Flasch tegenover Top Gear. Maar wat voor auto we kunnen verwachten laat de Duitser nog niet weten.

Een ding is zeker, de aankomende M gaat niet concurreren met de AMG One of de Aston Martin Valkyrie. Waarom niet? Dat is simpel volgens de CEO. M is volgens hem een zeer sterk merk en gaat 2019 sluiten als het beste jaar ooit als het aankomt op verkoopcijfers. Daarom is er volgens Flasch helemaal geen hypercar nodig. “Het merk heeft geen halo-car nodig. Ik weet nog niet of het goed zou zijn voor het imago van het merk. Ik vind het idee leuk, maar de auto moet wel iets bijdragen.”

BMW M Vision

Volledig elektrisch

Het nieuwe M-model wordt dus gewoon een sportwagen. Maar wellicht een die volledig elektrisch wordt. “We werken aan geëlektrificeerde verbrandingsmotoren en aan volledig elektrische auto’s, maar we zullen deze opties pas voor consumenten beschikbaar maken als we denken dat ze een verbetering leveren op het gebied van karakter en prestaties. We willen niet de eerste zijn met zo’n soort aandrijflijn. Dat is niet iets waar onze klanten op zitten te wachten,” aldus Flasch.

Hij gaat verder: “We weten dan ook nog niet welke aandrijving we zullen kiezen. Maar een nieuw model zonder voorganger ligt meer voor de hand dan een model met een voorganger.” Daarmee zou het zomaar kunnen zijn dat er een productieversie van de Vision M Next toch gaat komen. Een vervolg van de i8 hoeven we sowieso niet te verwachten. Dit heeft BMW al bevestigd en de heren van BMW M GmbH hebben er zelfs nog nooit aan gewerkt.