BMW, luister je? Een abonnement op stoelverwarming wordt mogelijk verboden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F10%2Fbmw_330i_m_sport_274.jpg)
BMW heeft een nieuw verdienmodel gevonden. Bij het Duitse premiummerk kun je een abonnement afsluiten op bijvoorbeeld stoelverwarming of een grootlichtassistent. Maar in deze Amerikaanse staat willen ze daar paal en perk aan stellen.
Normaal gesproken koop je een nieuwe auto mét of zonder stoelverwarming. Maar BMW heeft een alternatief. Je kunt een nieuwe auto kopen zonder stoelverwarming, maar de optie dan later via de BMW Connected Drive Store kopen of huren. In Nederland zijn de maandelijkse abonnementskosten 19 euro. Je mag de optie een maand lang gratis proberen. Ook kun je kiezen voor een contract voor één of drie jaar. Dan ben je goedkoper uit.
Fysiek zit stoelverwarming al in de auto
Wat is het probleem precies? Waarom krijgt BMW zoveel kritiek op dit verdienmodel? Omdat de stoelverwarming al in de auto zit, zelfs als je die niet hebt aangevinkt op de optielijst. Daarmee bedoelen we dat de benodigde verwarmingselementen keurig in de stoelen zitten, maar niet zijn geactiveerd. Als je bij BMW een abonnement neemt op stoelverwarming betaal je dus eigenlijk voor iets dat je al hebt.
New Jersey wil abonnementsmodel verbieden
Niet alleen het publiek is daar boos over, ook de politiek. In de Amerikaanse staat New Jersey is een wetsvoorstel ingediend om dit soort diensten te verbieden. Wetsvoorstel 4519 past de Consumer Fraud Act zodanig aan dat het voor fabrikanten verboden wordt om veiligheids- en comfortfeatures als abonnement aan te bieden. Tenminste, als de fysieke onderdelen ervoor al in de auto zitten.
Er zit een maas in het wetsvoorstel
Er zit echter een maas in het wetsvoorstel. Als een autofabrikant kan aantonen dat een service doorlopende kosten met zich meebrengt voor de dealer, voor het bedrijf zelf, of voor derden, dan mag iets wél als abonnement worden aangeboden. Een concierge-service bijvoorbeeld, waarvoor merken een callcentre moeten aanhouden.
Maar ja, fabrikanten kunnen natuurlijk allerlei manieren bedenken waarop een semi-autonome rijassistent, een flitspaalwaarschuwing of real time verkeersinformatie ze doorlopend geld kost. Drie jaar geleden probeerde BMW klanten een jaarlijks bedrag te laten betalen voor Apple CarPlay. Na felle kritiek stopte de BMW er snel mee. Alle CarPlay-updates verlopen via Apple en de telefoon van de gebruiker. Er zijn dus geen kosten voor BMW.
Boetes voor automerken bij overtredingen
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom deze klassieke lelijkerd bijna 350.000 euro kost
-
Je raadt nooit waarom Bob Marley in een BMW reed
-
Waarom de monsterlijke BMW XM in Nederland een succes wordt
-
Deze occasion wil je: BMW M3 Coupé (E36), ‘de beste allrounder’
-
Covermodel: BMW 700, zonder deze auto geen BMW
-
Deze BMW iX5 rijdt elektrisch maar kan je toch tanken!
-
BMW presenteert de krachtigste X5 en X6: de M Competition
-
5 redenen waarom je een BMW M4 Competition (niet) moet tunen bij Manhart
-
De best verkochte BMW M is elektrisch
-
Huh?! Chinees bedrijf probeert de originele Mini Cooper te patenteren
-
BMW neemt X5 en X6 flink onder handen
-
Is deze E36 M3 de beste ooit gebouwd?