Remco Slump
Remco Slump Nieuws 26 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Energiecrisis – Over drie weken is de Amerikaanse dieselvoorraad op

De Amerikaanse dieselvoorraad is over drie weken op. En dat terwijl de vraag naar diesel in de Verenigde Staten historisch hoog is, met name in de transportsector, de landbouw en de industrie.

Diesel wordt niet alleen gebruikt voor trucks, tractoren en generatoren, maar ook voor de verwarming van gebouwen. Voor de Amerikaanse president Biden is het dieseltekort een groot hoofdpijndossier. Niet alleen omdat de winter eraan komt, maar ook omdat op 8 november de zogeheten midterms worden gehouden, tussentijdse verkiezingen waarin de Democratische partij alle zeilen moet bijzetten om de Republikeinen van zich af te houden.

De VS hebben nog voor drie weken aan diesel

Brian Deese, directeur van de National Economic Council, zei tegen Bloomberg TV dat de Amerikaanse dieselreserves op een onacceptabel laag niveau staan. Volgens de Energy Information Administration hebben de Verenigde Staten nog voor drie weken aan diesel over. Alleen in 2008 was de situatie ook zo nijpend. De wekelijkse vraag naar diesel is in twee jaar niet zo hoog geweest.

Waarom de stijgende energiekosten voor meer files zullen zorgen

Amerikaanse dieselprijs ligt veel lager dan in Europa

De prijs van diesel ligt momenteel op 5,32 dollar per gallon. Amerikanen klagen daar natuurlijk steen en been over, want dat bedrag is 50 procent hoger dan een jaar geleden. Europeanen kunnen er waarschijnlijk alleen maar om lachen, want 5,32 dollar per gallon is 1,41 euro per liter. Op het moment van schrijven betaal je in Nederland gemiddeld 2,26 euro voor een liter diesel.

Oorlog in Oekraïne zorgt voor wereldwijde energiecrisis

Waarom de Amerikaanse dieselreserves zo laag staan? Omdat een aantal grote raffinaderijen stilligt voor onderhoud en de oorlog in Oekraïne een wereldwijde energiecrisis alleen maar erger maakt. Volgens Bloomberg krijgen de VS wat lucht. Enkele dieseltankers die op weg waren naar Europa zijn omgeleid naar New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.