Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jun 2020

Bijzondere Nederlandse schuurvondst: Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale

Ze worden steeds zeldzamer maar daardoor nog spannender: schuurvondsten. Bijzondere auto’s die als Doornroosjes onder de spinnenwebben simpelweg zijn vergeten. Wij kusten een Alfa Romeo Sprint Speciale uit 1964 wakker. Buongiorno, bella signorina!

Schone slaapster, zo mag je de Alfa Romeo Sprint Speciale met haar beeldschone, elegante lijnen wel noemen. Ze sliep maar liefst 42 jaar onafgebroken op één plek. De huidige eigenaren hebben niet meer de tijd en de energie om de prachtige Italiaanse schone een tweede leven te geven. Het speciale model zag in 1963 het levenslicht en in het jaar erna werd dit exemplaar geboren. Als een van de slechts 1400 exemplaren die in een periode van vier jaar werden gemaakt. Deze auto liet de zon schijnen toen ze in de witte flamboyante creatie de fabriekspoorten uitrolde. Wie naar binnen kon kijken, zag dat het interieur in stijlvol blauw leer was uitgevoerd.

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale Barnfind

Codenaam 101.21

De Sprint Speciale die onder liefhebbers de codenaam 101.21 draagt, was besteld door een Duitser. Hij haalde de coupé in 1965 op en reed er jaren mee door Berlijn. Op een gegeven moment waren de wittebroodsweken kennelijk voorbij, want toen werd de auto rood gespoten. Een kleur zoals we die vaker op de Giulia Sprint Speciale zien en die het model uitermate goed staat. Zelfs nu, ondanks de dunne laag stof over het glooiende koetswerk. Een passionele kleur, warm en liefdevol.

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale Barnfind

Roestmonster

In een schuur in het oosten van het land kruipen de rode carrosseriedetails onder het doek vandaan. De Giulia Sprint Speciale staat onder een warme deken. Ooit ondergestopt voor een korte slaap, maar inmiddels zijn we 42 jaar verder. Rond de Italiaanse staan grote dozen en kisten, een oude kast, een tweede restauratieproject in de vorm van een oranje Peugeot 304 Cabriolet en wat werktuig. De deels zichtbare chromen bumpers hebben roestblaasjes en de uitgedroogde voorband heeft een grote jaap in de wang. Om de auto goed te bekijken, verschuiven we wat spullen. Voorzichtig uiteraard, want ondanks dat het roestmonster overduidelijk op bepaalde plekken heeft toegeslagen, willen we de carrosserie graag deukvrij houden.

Vooroverhangende snoet

Staand onder het doek zie je al enkele fraaie details van de Alfa Giulia Sprint Speciale. Zoals de lieve, vooroverhangende snoet met zijn ronde lichtunits en de grote wielschermen. Benieuwd naar de algehele conditie halen we voorzichtig de deken van de auto en wat we dan zien, is verbazingwekkend. Natuurlijk springen de tranen in je ogen, of je nu helemaal idolaat bent van Alfa’s of auto’s in het algemeen. Wat een schitterend model, ongeacht de conditie. De tekening van meesterontwerper Bertone, met tal van waardevolle en tijdloze designs op zijn naam. Deze schoonheid schittert in volle glorie en geeft bijna licht in de oude, donkere, voormalige varkensschuur.

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale Barnfind

Liefde op het eerste gezicht

Deze schone slaapster straalt ondanks dat zij vier decennia lang geen direct daglicht zag. Zelfs roest heeft respect getoond, lijkt het, want ze is weliswaar niet in concours-staat, maar evenmin een Alfa Romeo die geen tweede leven waard is. De eigenaren zouden graag zelf de Giulia Sprint Speciale nieuw leven inblazen, maar dat is helaas niet mogelijk. Toen zij de Italiaanse voor de eerste keer zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Dat was in 1978, toen zij in een Duitse stad langs een autobedrijf reden. De dame keek vanaf de passagiersstoel de showroom in en ving een glimp op van wat zij een mooie en bijzondere auto vond. Zij vroeg haar man direct om te keren.

Het vrolijke front

Hij stapte het autobedrijf binnen, op zoek naar die mooie auto. Korte tijd later kwam hij buiten en liet zijn vrouw weten dat de koop was beslecht en dat de Alfa Romeo nog diezelfde dag mee naar Nederland ging. De dame reed terug met in haar binnenspiegel het vrolijke front van de Giulia Sprint Speciale. Thuis aangekomen werd de Italiaanse in de schuur gezet.

Naar nu blijkt voor 42 jaar. Inmiddels is het tijd voor een tweede leven en wacht de schoonheid op een liefdevolle koper.

De contactgegevens van de verkoper zijn bij de eigenaar bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.