Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Benzineauto’s verboden? Deze merken verkopen ze na 2035 nog!

Afgelopen week kwamen we met het nieuws naar buiten dat per 2035 de brandstofmotor definitief verboden wordt. Echter, er zijn uitzonderingen. Bij sommige merken mag je ook na 2035 nog een auto met benzinemotor kopen.

Het verbod per 2035 houdt in dat er geen nieuwe auto’s die rijden op fossiele brandstoffen verkocht mogen worden. Een auto met verbrandingsmotor kopen bij merken als BMW, Toyota en Ford, zal dus niet meer gaan.

Benzineauto niet verboden voor kleine automerken

Toch zijn er merken waar je ook nog na 2035 auto’s rijdend op benzine (of eventueel diesel) kan kopen. Dit blijkt uit een verklaring van de EU.

Donkervoort D8 GTO JD70
Donkervoort D8 GTO-JD70 tussen de oer-Hollandse molens. (Afbeelding: Martijn Bravenboer)

De uitzondering geldt voor kleine autofabrikanten die minder dan 1.000 auto’s per jaar bouwen. Dit is goed nieuws voor de kleine unieke merken.

Donkervoort kan blijven bestaan met benzinemotoren

Bijvoorbeeld Nederlands merk Donkervoort kan volgens die regels nog blijven bestaan met auto’s die liefhebbers willen. Zo kan je blijven genieten van het spartaanse rijden in benzineauto’s die enkel gefocust zijn op rijbeleving. In onderstaande video neemt Autovisie-redacteur Dries van den Elzen je mee in zo’n Donkervoort met luidruchtige benzinemotor!

Voor merken als Ferrari, Lamborghini en McLaren, die tussen de 1.000 en 10.000 auto’s per jaar produceren, geldt een ‘tussenregeling’. De autofabrikanten zijn vrijgesteld van tussentijdse emissieverlaging, maar moeten per 2035 wel enkel auto’s zonder uitstoot verkopen. Voor fabrikanten van bestelwagen geldt hetzelfde. Echter, zij vallen tot 22.000 voertuigen in de speciale regeling. Na 2035 mogen ze dus geen benzineauto meer verkopen en moeten ze dus enkel elektrische of waterstof auto’s aanbieden.

Duitse minister: E10-benzine verbieden is goed voor de prijs van voedsel

‘Zonder uitstoot’ is natuurlijk niet helemaal de juiste term. De productie van elektrische auto’s of auto’s die rijden op waterstof, brengt ook CO2-uitstoot met zich mee. De fabrikanten mogen in ieder geval geen (benzine)auto’s meer maken met een uitlaat waaruit verbrandingsgassen komen. Geen Ferrari met V12 meer dus!

Donkervoort D8 GTO JD70
Donkervoort D8 GTO JD70. (Afbeelding: Martijn Bravenboer)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.