Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Benzine- en dieselauto’s definitief verboden!

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het verbod op benzine- en dieselauto’s per 2035. Het parlement stemde met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen in met het afscheid van de brandstofauto.

Al eerder stemde de zevenentwintig EU-landen in met het voorstel. Nu het Europees Parlement heeft besloten, is het definitief.

Benzine- en dieselauto’s definitief verboden

Naast de benzine- en dieselauto wordt ook de lichte bedrijfsauto met een brandstofmotor verboden per 2035. Het verbod houdt in dat er geen nieuwe auto’s die rijden op fossiele brandstoffen verkocht mogen worden.

Zuinig rijden, brandstof, benzine, duurder, diesel, boodschappen, besparen, brandstof
Gaan we dit beeld in de toekomst nooit meer zien?

Daarbij moet de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in 2030 met 55 procent zijn verminderd ten opzichte van 2021. Voor bestelbussen geldt een reductie van 50 procent in 2030. Er wordt ook een nieuwe methode ontwikkeld om de CO2-uitstoot gedurende de volledige levenscyclus van een voertuig te beoordelen.

Deze 3 tankstations hebben de goedkoopste benzine en diesel

De nieuwe wetgeving is onderdeel van een ‘Fit for 55’-pakket van de Europese Commissie. Het doel is om in 2050 als gehele EU volledig klimaatneutraal te zijn. Per 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen al met 55 procent zijn verminderd in de Europese Unie.

Kritiek

Hoewel de Europese Unie instemt met de plannen, zijn er ook veel tegenstanders van het verbod op benzine- en dieselauto’s. Op de autoshow van Parijs sprak Autovisie met Uwe Hochgeschurtz, topman van Stellantis in Europa. Hij is sceptisch over de haalbaarheid van het plan. “De productiekosten van een EV zijn gemiddeld 10.000 euro hoger dan die van een conventionele auto. (…) Europa moet ervoor zorgen dat in 2035 bijna iedereen een elektrische auto kan betalen.” Hoe en of dit mogelijk is, moet nog maar blijken.

Duitse minister: E10-benzine verbieden is goed voor de prijs van voedsel

Feit is dat nog maar een heel klein deel van de auto’s in Nederland volledig elektrisch is. Nu de benzine- en dieselauto’s definitief worden verboden, moet het aandeel EV hard stijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.