Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Bentley ‘vliegtuigstoelen’ in de Bentayga EWB monteert

Dat Bentley luxe in optima forma is weten we al sinds zijn oprichting in 1919. Die naam probeert het hoog te houden door altijd op verschillende gebieden te innoveren. Ditmaal zijn het de stoelen die een luxebehandeling krijgen. Alsof ze nog niet genoeg comfort boden…

Bij aankoop van een Bentayga Extended Wheelbase kun je de optie aanvinken voor de ultra-luxe stoelen die het merk nu ontworpen heeft.

Zijn de Bentley vliegtuigstoelen de comfortabelste ooit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen zet Bentley zijn ‘Airline seats’ in de markt als “de meest geavanceerde stoelen ooit in een auto geplaatst”. Dat belooft wat. Laten we kijken wat de nieuwe achterstoelen in de Bentayga EWB te bieden hebben.

Naast de ‘gebruikelijke’ opties in de luxe SUV, zoals een elektrische voetensteun en de uitgebreide massagefunctie, heeft Bentley uitgepakt met een aantal technische snufjes die het comfort maximaliseren.

De Britten hebben in samenwerking met een chiropractor een systeem ontwikkeld dat ervoor moet zorgen dat men minder vermoeid raakt tijdens lange ritten. Het idee is dat een algoritme continu de vorm van de stoel aanpast op basis van punten waar veel druk op staat. Door de zitpositie aan te passen wordt de druk op de ene plek van het lichaam verlicht en aan de andere vergroot. Door dit in evenwicht te houden wordt men minder snel moe.

Bentley stoelen tot op 0,1 graden nauwkeurig

De techniek gaat verder dan alleen zitcomfort. Het is namelijk niet de bedoeling dat de passagiers het te heet of te koud hebben. Daarom introduceert Bentley in de Bentayga EWB, ‘s werelds eerste zitvlak sensorsysteem dat verantwoordelijk is voor het optimaliseren van de temperatuur.

De passagier krijgt de keuze uit zeven verschillende temperaturen voor het zitvlak. Op basis van die instelling gaat het systeem aan het werk. Iedere 25 milliseconde wordt er tot op 0,1 graden Celsius nauwkeurig gemeten wat de temperatuur van de stoel is. Vervolgens weet het systeem precies wat er moet gebeuren om de juiste temperatuur in stand te houden. De dagen van ‘net te koud’ of ‘net te heet’ zijn voor de Bentayga EWB-eigenaren die voor de Airline Seats Specification hebben gekozen, voorbij.

22 verschillende mogelijkheden

Wanneer je kiest voor de Airline Seats krijg je bovendien de beschikking over 22 (!) verschillende manieren om je zitpositie naar wens aan te passen. Dit wordt mogelijk gemaakt door 12 muisstille elektromotoren. Zo kun je de stoel precies naar je lichaam zetten, net zoals je dat zou doen bij een leren schoen. Alleen gaat het in dit geval automatisch.

Wat de Airline Seats mogen kosten is nog niet bekend, maar het is hoogstwaarschijnlijk een gevalletje: “Als je het moet vragen, kun je het niet betalen.”

Opvallendste auto van 2022? Mansory bouwt 900 pk sterke Bentley Bentayga

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.