Autovisie
Autovisie Nieuws 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Beierse primeur: nieuwe BMW 4-Serie Gran Coupé van de band

Het is eindelijk zover, na de productiestart van de 4-Serie als Coupé en als Cabriolet is het nu de beurt aan de Gran Coupé. Van de vijfdeurs fastback wordt één versie nog niet gebouwd, de i4. BMW voegt die later aan het gamma toe.

BMW brengt de bouw van de vijfdeurs 4=Serie onder in zijn fabriek te München. Op dezelfde lijn rolt ook de 3-Serie van de band. Het gaat om zowel de variant sedan als Touring-stationwagon. BMW maakt daarbij geen onderscheid tussen de versies met verbrandingsmotor en hybride-aandrijflijn. Alle motorisering rollen van dezelfde band. Ook de i4 komt op dezelfde productielijn. De fabrikant geeft aan dat er in de toekomst zes verschillende modellen op één lijn worden gebouwd.

Dossier: BMW Gran Coupé

Integratie op 3 Serie-lijn

Het is voor het eerst dat de 4 Gran Coupé in München van de band rolt. De Duitsers maakten de eerste generatie elders. De productieverplaatsing betekende dan ook een forse investering in de faciliteit. De integratie van de BMW 4-Serie Gran Coupé en de BMW i4 in het bestaande productiesysteem van de fabriek in München kostte ongeveer 200 miljoen euro. Dat bedrag werd in onder andere carrosseriebouw, lakstraat en montage gestoken. München is vooralsnog de enige locatie ter wereld waar de 4-Serie Gran Coupé het levenslicht ziet.

Tesla-concurrent

De i4 kan eenvoudig aan het productieprogramma worden toegevoegd. De Tesla-concurrent kent weliswaar een andere aandrijfconcept, het zijn bijna identieke carrosserievormen. Dat biedt synergie op bijna alle productiegebieden. De bodemsectie van de productlijn is dermate ontwikkeld dat BMW eenvoudig kan switchen tussen een verbrandingsmotor, hybride-aandrijflijn of elektromotor.

Tweede leven

Voor BMW is de 4-Serie Gran Coupé de tweede generatie. Waar het merk de hogere 3 GT geen tweede leven bood vanwege tegenvallende verkoopcijfers, daar kreeg de 4-Serie Gran Coupé wel de mogelijkheid zich opnieuw te bewijzen. De komst van de i4-variant speelt daarin een belangrijke rol, aangezien de koetswerkvorm van de Gran Coupé een gunstig resultaat van de efficiëntie van een elektro-auto  oplevert.

BMW rijdt de 4-Serie Gran Coupé in het derde kwartaal van 2020 de showroom binnen. De i4 (video) staat voor november op de agenda.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.