Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 jul 2019

De Audi RS8 bestaat… als prototype

Een uitgemonsterde Audi S8, dat zou toch eens mooi zijn. Toch bouwt Audi hem niet. Al heeft het merk wel met het idee gespeeld. Dit prototype van de Audi RS8 is hiervan het bewijs.

Audi RS8 Prototype

Dit jaar viert Audi 25 jaar RS-modellen. Ooit werden deze gefabriceerd door Quattro GmbH, wat later een onderdeel van Audi zelf werd. Het verhaal dat in 1994 met de Audi RS2 Avant begon wordt dit jaar gevierd met een speciale ’25 jahre RS’ tentoonstelling. Daar zijn ook 14 RS zeldzaamheden terug te vinden. Één daarvan is het prototype van een Audi RS8. Een auto die in 2013 het levenslicht zag, maar waar daarna niets meer mee gedaan is. Organisator van de tentoonstelling Audi Forum Neckarsulm deelde wat foto’s.

Onaangepaste badges

De enige bestaande Audi RS8 is gebaseerd op de S8, wat ook te zien is aan de onaangepaste badges op de auto. Dat het hier toch gaat om een dikkere S8 is te zien aan de bredere wielkasten en de aangepaste voorbumper met grotere luchtinlaten. Ook heeft hij andere, strakker getekende koplampen.

Over de motor van het prototype is helaas niets bekend. De S8 uit die tijd moest het doen met een vierliter V8 die goed is voor 520 pk. Vermoedelijk heeft de RS8 hetzelfde blok in het vooronder liggen, maar is deze voor de uitmonstering iets meer gekieteld. Ter vergelijking: de Audi RS7 die in 2014 op de markt verscheen had 562 pk uit een vierliter V8.

MMI-wieltje

Binnenin heeft Audi ook wat RS-achtige aanpassingen gedaan. Zo is het stuur aan de onderkant afgevlakt en zijn er flink wat details van koolstofvezel en het nodige Alcantara te vinden. Opvallend is dat het MMI-wieltje (de bedieningsknop voor het infotainmentsysteem) al verwijderd was. Dit heeft Audi namelijk pas onlangs doorgevoerd op productiemodellen.

Waarom de Audi RS8 het nooit tot productie gehaald heeft, is onbekend. Wellicht was dit prototype een exercitie in laten zien wat mogelijk is en waren er nooit plannen om de auto echt in productie te nemen. Of wellicht bleek tijdens de ontwikkeling al dat het productieproces een te hoge investering van Audi zou vragen. Een ding is zeker: het is jammer dat het bij een prototype is gebleven.

Wil je de andere RS-modellen ook zien? Dan kun je nog tot januari 2020 naar het Audi Forum Neckarsulm. Daar staan de unieke Audi’s op de tweede verdieping tentoongesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.