Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Audi Q6 E-tron wordt broertje van elektrische Porsche Macan

De compacte Audi Q4 E-tron moet nog in productievorm verschijnen, maar achter de schermen zijn de ingenieurs in Ingolstadt al bezig met een grotere elektro-SUV. De Audi Q6 E-tron verschijnt naar verluidt volgend jaar al op de markt, als het broertje van de Porsche Macan.

Want ook de compacte SUV van Porsche verschijnt binnenkort als elektrisch model. De nieuwe generatie van de Macan komt zelfs niet eens met een verbrandingsmotor op de markt. Het model maakt namelijk gebruik van het nieuwe PPE-plaftorm, dat door Audi en Porsche samen is ontwikkeld en enkel is bedoeld voor elektrische voertuigen. Het is een soort doorontwikkeling van het J1-platform, dat de basis vormt voor de Taycan en E-tron GT.

Audi onderzoekt Q6 met waterstoftechniek

Premium Platform Electric

Het PPE-platform is bedoeld voor premium-modellen van Audi en Porsche. Kleinere elektromodellen, zoals de aankomende Q4 E-tron, maken de komende jaren nog gebruik van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Dat wordt door allerlei merken binnen het concern gebruikt, zoals Skoda, Volkswagen en Cupra.

Audi h-tron quattro concept 002
Audi sprak al eerder over een mogelijke Q6. In 2016 liet het een studiemodel van een waterstofauto zien onder die naam, met de toevoeging H-tron.

Dat een elektrische Macan op die basis zou verschijnen, wisten we al. Volgens AutoExpress heeft Audi-ceo Markus Deusmann bevestigd dat de fabrikant uit Ingolstadt volgend jaar haar model op dat PPE-platform presenteert. Het wordt de Q6 E-tron, die dan net als de Taycan, E-tron GT en dus ook de Macan gebruik zal maken van het 800 volt-systeem. Dat zorgt onder andere voor de indrukwekkende laadtijden die we kennen van de huidige sportsedans van Porsche en Audi.

Macan voorop

Het betekent in ieder geval dat we de Q6 E-tron waarschijnlijk dit jaar nog gaan zien. De verwachting is wel dat Porsche eerder met de elektrische Macan op de proppen komt, omdat dat model al een aantal jaar geleden werd aangekondigd. Bovendien zal de elektrische Macan boven de Q6 E-tron komen te staan in de rangorde van de Volkswagen Groep, zoals dat nu ook gebeurt met de Taycan en E-tron GT.

Porsche Macan S 5
De huidige Macan gaat mee tot en met 2022.

Het duurt dan nog maar twee jaar voordat Audi weer een compleet nieuwe architectuur voor een nieuwe generatie voertuigen presenteert. Dan verschijnt namelijk de Artemis, een absoluut vlaggenschip dat bóven de huidige A8 in het gamma komt te staan. Het moet een elektrische statement, of in trendy taal gezegd, een halo car worden die de lijnen voor elektromobiliteit in de toekomst uitzet. Twee jaar later komt Volkswagen met een vergelijkbaar model onder de naam Trinity. In beide gevallen gaat het – gelukkig – overigens niet om een SUV. Artemis en Trinity worden, zoals het er nu naar uitziet, flinke sedans, maar dan volgens een andere filosofie met afwijkende proporties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.