Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Aston Martin Vantage F1 Edition is Safety Car voor openbare weg

Komend weekeinde is het zover, dan start het Formule 1-circus weer zijn wereldwijde rondreis. Naast dat er dit jaar ook een aantal nieuwe coureurs en (hernoemde) teams aan de start verschijnt, is er ook een fonkelnieuwe Safety Car. Het is de Aston Martin Vantage. Daarvan komt ook een straatlegale versie, zo laat de Engelse sportwagenbouwer nu weten.

Tijdens de eerste Grand Prix treedt de Aston Martin Vantage als Safety Car aan. Hij wisselt af met de Mercedes-AMG GT Safety Car, zoals we die nu in rood uitgevoerde GT-R in de afgelopen jaren in actie zagen. Voor Aston Martin biedt de Formule 1 een enorm podium. Niet alleen om de naamsbekendheid te vergroten, ook om zijn sportieve aspiraties te duiden. Binnen het modellengamma van de Engelsen staat de Vantage als de sportwagen van het merk te boek.

De vernieuwde F1 Safety Car: Mercedes-AMG GT-R

De ándere, nieuwe F1 Safety Car: Aston Martin Vantage

Red Bull-straatauto’s

Om die deelname aan de Formule 1 te benadrukken, komen er nog enkele modellen uit. Het zijn de Valkyrie en Valhalla. Daarvoor is de autobouwer een samenwerkingsverband met Red Bull aangegaan. De levering start later dit jaar. Op de Valhalla moeten we minstens tot 2022 wachten. Maar de Valkyrie en Valhalla zijn hypercars, niet voor iedereen weggelegd dus. Bovendien zijn ‘t limited edtions, in een geringe oplage. Om de link tussen Formule 1 en Aston Martin te versterken en de drempel iets te verlagen, komt de Engelse autobouwer met een andere sportwagen. Je begrijpt het al, het is een op de Safety Car geïnspireerde uitgave.

Mercedes ging Aston Martin voor

De Engelsen noemen hem Vantage F1 Edition. Het idee is niet nieuw, want Mercedes deed het járen geleden al met de CL. De toenmalige Safety Car verscheen in een gelimiteerde oplage van 55 stuks ook als F1 Edition. Aston Martin pakt het iets commerciëler aan. Hoewel de Safety Car een Coupé is, brengt Aston Martin de speciale editie als Coupé en als Roadster uit. Die twee varianten krijgen niet alleen de achterspoiler en carrosseriekleur van de Safety Car, ook de (opgewaardeerde) techniek wordt naar de straatauto overgeheveld. Dat maakt de Vantage F1 Edition de meest potente Vantage van de huidige generatie.

“V12 Vantage is technisch mogelijk”

Aston Martin Vantage Roadster: van open naar dicht in 6,7 tellen

200 kg meer downforce

De Vantage F1 Edition beschikt over dezelfde motorische upgrade en dat betekent dat de 4,0-liter V8-motor tot 535 pk reikt in plaats van de standaard 510 pk. Het koppel is met 685 Nm ongewijzigd, maar de afgifte is over een breder toerenbereik. Daarnaast is het onderstel opnieuw gekalibreerd, stelde Aston Martin de besturing dynamischer af en kent het chassis een specifieke afstelling. De achterspoiler verklapt al dat de Vantage op aerodynamisch vlak eveneens een volgende stap zet. De Vantage F1 heeft ook een aangepaste vloer. Op topsnelheid (Coupé: 314 km/h) genereert de F1 Edition 200 kg meer downforce dan de reguliere Coupé. Aston Martin zet de speciale editie op 21-inch wielen, een formaat dat niet eerder voor de Vantage standaard was. Op de vooras legt het merk 255/35ZR21-banden, achterop 295/30ZR21. Het rubber komt van Pirelli, dat deze P Zero’s specifiek voor de Vantage ontwikkelde. Voor het remsysteem biedt Aston Martin optioneel carbon-ceramische schijven aan, zij het alleen op de Coupé.

Straatversie

Aston Martin claimt dat de Vantage F1 Edition zeker geen hardcore versie is waarmee je louter op het circuit uit de voeten kunt, hij moet ook op de openbare weg bruikbaar zijn. Vandaar dat de bandenmaten tussen de F1 Edition en Safety Car afwijken.

Aston Martin Racing Green

Uiteraard is de F1 Edition in Aston Martin Racing Green gespoten, de tint zoals we die ook op de Safety Car, Medical Car en de racewagens van het merk zien. Voor de aankleding van het exterieur, waarvoor nog twee tinten beschikbaar zijn, heeft de klant wel keuze, zij het in beperkte mate. Dat geldt ook voor het interieur. In de basis is het Obsidian Black Leather- en Phantom Grey-alcantarabekleding. Voor de stitching is er keuze uit Lime Green, Obsidian Black, Wolf Grey en Spicy Red. De Roadster komt altijd met een zwarte softtop.

Aston Martin Vantage AMR – Test – Video

Mei 2021

De Aston Martin Vantage F1 Edition komt er als Coupé en als Roadster. De orderboeken zijn per direct geopend. De levering van de beide tweezitters start in mei 2021. De oplage is niet vooraf vastgesteld, maar wel beperkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.