Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 23 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin Vantage AMR – Test – Video

De handgeschakelde versnellingsbak is heilig bij Aston Martin en zal op korte termijn niet verdwijnen uit het aanbod. De Vantage AMR is daarvan het bewijs. Maar willen we die ook? Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst geeft in deze video het antwoord.

Het heeft nog aardig wat voeten in aarde gehad om de AMG-V8 aan een handbak te koppelen. Die combinatie bestond nog niet, maar het is gelukt om de zevenbak van Graziano uit de vorige Vantage te integreren in het concept van de nieuwe Vantage. Met dezelfde bakverhoudingen overigens. Het enthousiasme van de 4,0-liter V8 met dubbele turbo is wel iets getemperd in vergelijking met de Vantage met achttrapsautomaat. Hij levert onveranderd 510 pk, maar het koppel is gelimiteerd op 625 Nm in plaats van 685 Nm.

Lichter

Voorts heeft de handbak de gewichtsverdeling van de Aston Martin Vantage veranderd, doordat hij 70 kg lichter is dan de automaat. Aangezien de Vantage een transaxle heeft, is dat nu 51/49 procent over voor- en achteras, terwijl dat eerst in evenwicht was. Kies je de optionele carbon-keramische remschijven met lichtere wielen dan kan de handgeschakelde variant zelfs 100 kg lichter zijn de Vantage met automaat. Verder zijn er ook wat tweaks gedaan aan het onderstel. De veren achter zijn zachter, de stabilisatorstang is twintig procent stijver en de dempers hebben een gewijzigd karakter. De rembekrachtiging is minder agressief om beter te kunnen heel-and-toe’en. En mocht dat niet lukken: er is een automatische tussengasfunctie.

Mechanisch sper

De wijzigingen hebben effect op het comfort aan boord van de Vantage. De zagende geluiden van de transmissie zijn nog altijd hoorbaar, maar het onderstel is soepeler. Stug is hij nog, maar je zit minder te stuiteren in de stoelen dan in de automaatversie die vooral hard geveerd en onderdempt is. Er is meer dat u moet weten. De handbak komt in combinatie met een mechanisch platensperdifferentieel. De automaat heeft een elektronisch aangestuurd mechanisch sperdifferentieel dat in milliseconden van open tot 100% gelocked kan variëren. Tijdens het insturen gaat bovendien het differentieel open en wordt het binnenste achterwiel afgeremd om de neus naar binnen te krijgen. Mooie en effectieve techniek, maar een mechanisch sperdifferentieel zónder torque vectoring geeft een heel communicatief en voorspelbaar rijgedrag. Je weet wat je krijgt.

Duurder

De AMG-krachtcentrale van de Aston Martin Vantage is even indrukwekkend als altijd. Wild, krachtig, onvermoeibaar en dorstig. Daardoor stoot hij nog meer CO2 uit en dat is terug te zien in de prijs van 234.589 euro. Bijna 25 mille meer dan de automaat en daar komt nog bij dat de handbak geen onverdeeld genoegen is. Maar hoe schakelt de zevenbak en rijdt hij ook daadwerkelijk anders dan de versie met automaat? In deze video vertelt Peter de antwoorden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.