Autovisie
Autovisie Nieuws 28 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Aston Martin Valkyrie AMR Pro met Le Mans-invloed

Met de productiestart van Aston Martin’s eerste hypercar in zicht, komt de Engelse sportwagenbouwer nu met de overtreffende trap van die Valkyrie gedoopte sportwagen. Onder de noemer Valkyrie AMR Pro stelt het merk een extreme versie van de gelimiteerde hypercar voor, die zelfs nog exclusiever is dan het origineel.

Aston Martin heeft er nooit een geheim van gemaakt om de Valkyrie in een speciale circuitversie uit te brengen, maar de uiteindelijke Valkyrie AMR Pro is net even anders geworden dan verwacht. De Engelsen hebben de hypercar terug in de kraamkamer gezet en waar nodig gemodificeerd. Uitgangspunt was een circuituitmonstering die in staat is Le Mans te winnen.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

F1-technologie

Voor de Valkyrie werkten Aston Martin, Red Bull Racing-designer Adrian Newey, Red Bull Advanced Technologies (RBAT) en ontwikkelingsbedrijf Multimatic opnieuw intensief tezamen. Met de straatlegale Valkyrie werd de basis gelegd. Voor dat project keek het team naar Formule 1-technologie dat vertaald werd naar een auto voor de openbare weg. Het cruciale ingrediënt voor de Valkyrie AMR Pro was nu een potentiële racewinnaar van de 24 Heures du Mans te bouwen.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Grotere maatvoering

In de kraamkamer werd de Valkyrie feitelijk gecombineerd met het afgeschoten Le Mans-project dat Aston Martin aan het uitwerken was. Het resulteert in een puur voor races geoptimaliseerd chassis, aerodynamica en aandrijflijn. Door alle aanpassingen staat de Valkyrie AMR Pro technisch verder van de straatauto. Hij heeft ook een aangepaste footprint. De wielbasis nam met maar liefst 380 mm toe en de voorste en achterste spoorbreedte groeiden met liefst respectievelijk 96 en 115 mm. De lengte kreeg er 266 mm bij. Volgens Aston Martin zorgen de aangepaste bodemsectie en aerodynamica voor een hogere waardes van downforce. De autobouwer claimt dat de Valkyrie AMR Pro in staat is een laterale acceleratie van meer dan 3G te bereiken.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro

V12 zonder elektro-ondersteuning

De Engelsen verklappen nog niet alle details van de Valkyrie AMR Pro. Niet alleen om in een later stadium nog een keer onder de aandacht te komen, ook omdat de ontwikkeling van de hypercar nog in volle gang is. Het merk geeft aan dat het voor een afwijkende aandrijflijn kiest in vergelijking met de straatversie. De V12-motor blijft behouden en komt nog altijd van Cosworth. Het blok kent een cilinderinhoud van 6,5 liter. Echter, de AMR Pro krijgt een variant zonder elektrificatie. Dat scheelt gewicht, zo geeft de fabrikant aan. Aan de andere kant scheelt het ook motorvermogen. Toch houdt Aston Martin vast aan 1000 pk. Die waarde is nog niet bereikt, maar de sportwagenfabrikant heeft er alle vertrouwen in zijn doel te bereiken.

Management Aston Martin staat achter Valhalla en Vanquish

Voor ruim €60.000 kun je het Aston Martin Valkyrie-gevoel krijgen

Aston Martin Valhalla: 1000 pk uit een hybride-V6

Maximaal 42 auto’s

Gewichtsreductie heeft op meerdere vlakken plaatsgevonden. Zo beschikt de hypercar over een ultra-lichtgewicht carbon fibre carrosserie, wielophanging deels in carbon fibre en Perspex voorruit en zijruiten. Meer details komen nog, al zullen die niet lang op zich laten wachten. Aston Martin belooft dat de Valkyrie AMR Pro nog dit jaar in productie gaat. De eerste klanten ontvangen de sleutels begin volgend jaar. De fabrikant zal zoals het er nu naar uitziet maximaal 40 wereldburgers gelukkig maken, al heeft Aston Martin er een handje van om de twee prototypes uiteindelijk ook te verkopen. Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Track days

De Valkyrie AMR Pro is bedoeld als circuitauto. Je mag er niet mee op de openbare weg en kan er vooralsnog niet mee aan races deelnemen. Het merk zelf organiseert evenementen waar je als Valkyrie AMR Pro-eigenaar deel kunt nemen aan track days op vooraanstaande circuits met een internationale FIA-status in hoofdzakelijk Europa en Amerika. Vanuit het merk krijgen de deelnemers ondersteuning op de baan en in de pit, zowel op technisch als op informatief (instructeur) vlak. Klanten ontvangen bovendien een FIA-racepak, -helm en -schoenen, terwijl de diners ook door Aston Martin worden verzorgd.

Red Bull Racing en Aston Martin

De linksgestuurde Valkyrie AMR Pro maakt deel uit van een project, dat Aston Martin met onder andere Red Bull Racing heeft opgezet. In eerste instantie kwamen de twee bij elkaar door een samenwerking in de Formule 1. De twee zijn echter uit elkaar, maar houden hun gezamenlijke Valkyrie-project aan. In 2018 kondigden de twee de Valkyrie-hypercar aan. Binnenkort start eindelijk de productie van het model. Van de gelimiteerde uitgave komen enkele exemplaren naar de Benelux.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.