Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin Valhalla terug naar de tekentafel

De Valhalla gaat er niet komen zoals Aston Martin hem als concept heeft getoond. De kersverse CEO van het Engelse sportwagenmerk Tobias Moers heeft de hypercar terug naar de tekentafel gestuurd, zo geeft de Duitser aan Autovisie aan.

Bij zijn aantreden heeft Moers, die van Mercedes-AMG afkomstig is en sinds half 2020 de topman van Aston Martin is, naar alle plannen van ‘zijn’ merk gekeken. Feitelijk kwam de coronacrisis voor de fabrikant op het juiste moment om het gehele bedrijf door te lichten. Dat kostte de nodige euro’s, want alle faciliteiten lagen noodgedwongen stil. Op vele fronten is de ingezette koers herzien. Ook het project Valhalla werd tegen het licht gehouden.

Plug-in hybride aandrijflijn

De hypercar, die na de deze zomer eindelijk te verschijnen Valkyrie als tweede Aston Martin over het middenmotorconcept beschikt, stapt over op Mercedes-techniek in plaats van de in eigen beheer ontwikkelde plug-in hybride-aandrijflijn. Door die veranderingen moet de sportcoupé terug naar de tekentafel.

Moers zegt overigens dat de reeds getoonde conceptversie niet heel dicht bij een productie-auto stond. Er is alleen een ontwerpstudie getoond, zoals Autovisie uitvoerig heeft laten zien. De topman reageerde ook een beetje verbaasd dat dealers op basis van de stylingstudie orders hebben geschreven voor een niet-bestaande auto. Veel orders waren het overigens niet, zo melden insiders. De oplage van 500 stuks was nog lang niet vergeven.

Aston Martin Valhalla: 1000 pk uit een hybride-V6

Management Aston Martin staat achter Valhalla en Vanquish

Mock-up

Volgens de plannen van het vorige management zou de Valhalla een V6-motor met een slagvolume van 3,0 liter krijgen. Door de toevoeging van een elektromotor levert de aandrijflijn naar verwachting meer dan 1000 pk. Aston Martin zou de V6-motor afleiden van de eigen V12-motor. Hoewel de krachtbron officieel werd aangekondigd en beschikbaar zou komen voor andere modellen in zowel hybride als plug-in hybridevorm, bestond de motor volgens Moers nog helemaal niet. “Het was een concept, een idee. Meer niet”, stelt de nieuwe topman.

In plaats van de eigen V6 krijgt de definitieve Valhalla een V8-motor centraal in het chassis. Het gaat om de nieuwe aandrijflijn van Mercedes-AMG, die de Duitsers onlangs zelf voorstelden. Tussen de verbrandingsmotor en de transmissie krijgt de aandrijflijn een elektromotor. Daarnaast monteert Aston Martin op de vooras ook een elektromotor, zodat sprake is van vierwielaandrijving. Of de Valhalla daarmee de 1000 pk haalt of doorbreekt, geeft Moers nog niet aan.

Gepland voor 2023

Aston Martin wil de Valhalla, waarvan het oorspronkelijke model in maart 2019 werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève, op z’n vroegst in 2023 op de markt brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.