Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 12 jun 2019

Aston Martin DB4 GT Zagato maakt opwachting in Le Mans

De 24 uur van Le Mans is een speciaal evenement op de race-kalender. Aston Martin grijpt deze dagen aan om een speciale auto opnieuw aan de wereld voor te stellen: de Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation.

Aston Martin bedacht twee jaar geleden dat het een goed idee was om hun meest exclusieve klassiekers opnieuw te gaan maken. Ze begonnen met de iconische DB4 GT, en noemde de nieuwe versies DB4 GT Continuation. Ze bouwden er toen 25 die niet geschikt waren voor de openbare weg. Elk van de auto’s bracht £1,5 miljoen op en dus is het niet zo gek dat Aston Martin vrolijk doorgaat met het opnieuw leven inblazen van klassiekers. De volgende op lijst is de Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation. Het merkt toont hem tijdens de 24 uur van Le Mans.

Continuation

Zoals met alle Continuation auto’s worden ook deze Zagato’s weer bij de Heritage Division headquarters in Newport Pagnell gebouwd. Niet met machines, maar volledig met de hand. Elk paneel kost daarom honderden uren om te fabriceren. Een complete DB4 GT kost bijvoorbeeld 4.500 manuren om te bouwen. Alle panelen worden gespoten in Rosso Maja rode lak die zo goed mogelijk overeen komt met de originele kleur die in 1960 ook leverbaar was. Het interieur wordt omhuld in Obsidian Black leer.

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

Onder de motorkap vinden we een 3,7 liter zes-in-lijn die verantwoordelijk is voor meer dan 395 pk. En hoewel het motorblok dezelfde inhoud heeft als de originele versie, produceert hij nu ruim 80 pk meer. Een andere verandering is dat er een complete FIA-goedgekeurde rolkooi geplaatst wordt.

Sanction

Oorspronkelijk zijn er maar 19 Aston Martin DB4 GT Zagato’s geproduceerd. Het was de bedoeling om er 25 te maken, maar door gebrek aan vraag kwam dit er nooit van. In 1988 kwamen er nog vier Sanction II Zagato’s bij. Deze bestonden uit vier ongebruikte chassis’ van originele DB4’s die door Zagato afgebouwd werden. De Italianen kwamen er in 2000 achter dat ze nog twee complete Zagato-carrosserieën hadden liggen. Deze werden tot Sanction III voertuigen opgebouwd en verkocht.

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

Er zullen in totaal 19 Aston Martin DB4 GT Zagato’s gemaakt worden. Liefhebbers kunnen deze niet zomaar aanschaffen bij Aston Martin. De fabrikant levert de auto namelijk alleen in combinatie met de nieuwe DBS GT Zagato. Prijs voor het pakket? Zes miljoen Britse ponden, en bij die prijs moeten alle belastingen nog opgeteld worden. Daarnaast worden de auto’s ook niet tegelijk geleverd. Er zit een gat van een jaar tussen.

DBS GT Zagato

De nieuwe DBS GT Zagato is nog niet aan het publiek getoond, maar vroege schetsen laten al wel zien dat we duidelijke Zagato designelementen kunnen verwachten. Denk hierbij aan het double-bubble-dak en de korte achterkant. Ook lijkt het erop dat de 5,2 liter V12 met 725 pk in de auto geplaatst wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.