Remco Slump
Remco Slump Nieuws 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je niet betaalt voor jouw Ford, dan rijdt-ie straks gewoon weg

Ford heeft weer eens iets interessants bedacht. Eerst kwam de Amerikaanse fabrikant met een bijzondere manier om het interieur van EV’s te verwarmen en nu heeft het bedrijf een systeem gepatenteerd dat de strijd met wanbetalers moet aangaan.

Nieuwe auto’s zijn connected, zoals dat heet. Ze kunnen over-the-air updates ontvangen en soms zelfs communiceren met andere auto’s en de weginfrastructuur (vehicle-to-x heet dat).

Ford wil wanbetalers hard aanpakken

Dat heeft Ford op een idee gebracht. Het merk heeft een systeem gepatenteerd dat een auto kan uitschakelen als de bezitter zijn maandelijkse afbetaling niet overmaakt. Ford heeft het vastgelegd bij het United States Patent and Trademark Office.

Functies uitschakelen of auto overnemen

Het werkt als volgt. Als een koper zijn maandelijkse betalingen mist, gaat er een over-the-air update naar zijn of haar auto. Daarmee kan Ford (of de bank) met de klant communiceren als die in de auto zit.

Ford wil elektrische auto’s verder laten rijden met ‘vloerverwarming’

Ook is het mogelijk om bepaalde functies op afstand uit te schakelen, zoals de radio of de airco. Ford kan zelfs de hele auto uitzetten, zodat de eigenaar hem niet kan gebruiken of verbergen voor de deurwaarder.

Volledig zelfrijdende voertuigen bestaan nog niet, maar Ford neemt er alvast een voorschot op. In het patent staat hoe een auto zelf naar een deurwaarder of een dealer kan terug rijden als de bezitter niet betaalt.

Huh?! Chinees bedrijf probeert de originele Mini Cooper te patenteren

Dat gebeurt natuurlijk niet meteen. Iemand wordt eerst meerdere keren gewaarschuwd, waarna hem of haar het leven zuur wordt gemaakt door opties uit te schakelen.

Problemen met het systeem van Ford

Het wordt natuurlijk een probleem als iemand onterecht wordt beschuldigd van wanbetalen. Ook zijn er andere issues. Hacking is een gevaar en ook menselijke fouten kunnen vreemde gevolgen hebben.

Waarom je straks nooit meer vieze vingers op je touchscreens hebt

Neem als voorbeeld de fout die een Tesla-medewerker maakte. Die haalde twee chassisnummers door elkaar, waardoor een Europese Model 3-rijder via zijn app de controle over een Amerikaanse Model 3 kreeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.