Remco Slump
Remco Slump Nieuws 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Huh?! Chinees bedrijf probeert de originele Mini Cooper te patenteren

Is de originele Mini Cooper een Chinese uitvinding? Het Chinese bedrijf Beijing Estek Technology denkt van wel en heeft vorig jaar het design ervan proberen te patenteren. Is dat gelukt?

Nee, dat is niet gelukt. En dat is opmerkelijk, want het is algemeen bekend dat China het niet zo nauw neemt met het intellectuele eigendom van Westerse bedrijven. Mogelijk kennen jullie de Landwind X7 nog, een regelrechte kopie van de Range Rover Evoque.

Range Rover Evoque en Landwind X7

Jaguar Land Rover stapte in 2015 naar de Chinese rechter, maar die stelde de Britse fabrikant in het ongelijk. De X7 was geen kopie van de Evoque, zo luidde het oordeel. Na een lange juridische strijd kreeg JLR in 2019 eindelijk gelijk en werd de X7 verboden.

Mini van Beijng Estek Technology

Mini-eigenaar BMW heeft ook juridische actie ondernemen en spande in juli vorig jaar een zaak aan tegen Beijng Estek Technology. Twee maanden eerder had die laatste partij geprobeerd om het design van een op de Mini lijkende elektrische auto te patenteren.

Chinese Mini
(Afbeelding: State Intellectual Property Office)

De Chinese State Intellectual Property Office heeft – volkomen terecht, natuurlijk – de kant van BMW gekozen. Nu heeft Beijng Estek Technology drie maanden om te reageren op de uitspraak.

Ora Punk Cat lijkt op Volkswagen Beetle

Erg consequent is de State Intellectual Property Office echter niet. Want vorig jaar keurde het wel gewoon een patentaanvraag van Ora goed. Het Chinese merk van de Great Wall-groep introduceerde in 2022 de Punk Cat, een duidelijke kopie van de VW Beetle.

Kopieergedrag Chinese auto-industrie

De Chinese auto-industrie is de laatste jaren in een rap tempo volwassen geworden. In die zin is het dus nog opvallender dat er geen einde komt aan het kopieergedrag van weleer.

Chinese Mini
(Afbeelding: State Intellectual Property Office)

Een aantal recente voorbeelden ervan zijn de Hengtian L4600 (Toyota Land Cruiser), Hunkt Canticie (Range Rover), Beijing BJ80 (Mercedes-Benz G-Klasse), Huansu C60 (Lamborghini Urus) en Zotye SR8 (Porsche Macan).

Nederlands bedrijfje moet auto vernietigen na rechtszaak Ferrari

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.