Autovisie
Autovisie Nieuws 21 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Landwind X7 kopie van Range Rover Evoque? Nee hoor!

Land Rover ziet dingen die er niet zijn, aldus de Chinese autoriteiten. Het Britse merk had geklaagd dat de kersverse Landwind X7 als twee druppels water op de Range Rover Evoque lijkt, maar daar is volgens de gezagsdragers niets van waar.

En dan ben je uitgepraat als Westers merk. “Ik baal ervan dat dit kopiëren en plakken opeens weer in opkomst is”, zei Jaguar Land Rover-directeur Ralf Speth, “Er zijn geen wetten, er is niets wat ons beschermt, dus moeten we dit maar slikken.” Speth was woedend toen Landwind vorig jaar november het doek van de X7 trok. “Die hoort niet voor te komen. Het intellectuele eigendom is van Jaguar Land Rover.

“Er is niets wat ons beschermt, dus moeten we dit maar slikken”

Andere autofabrikanten die kopieergedrag aan de kaak probeerden te stellen zijn BMW en Ford. Die laatste vocht JAC Motors aan, dat een paar jaar geleden een schaamteloze reproductie van de F-150 voorstelde. Ford won en wist de verkoop van de JAC 4R3 te blokkeren. BMW daarentegen werd door een Chinese rechter in het ongelijk gesteld, ook al was de Shuanghuan SCEO overduidelijk een kloon van de X5.

Momenteel is in Shanghai een grote autotentoonstelling aan de gang. En ook al ontwikkelt de Chinese auto-industrie zich razendsnel, nog steeds stikt het op de beurs van kopieën als de Zotye E30 (Smart ForTwo), de BAIC X424 (Jeep Wrangler) en de Zotye T600 (Volkswagen Touareg). Hieronder een overzicht van de dubbelgangers die momenteel in Shanghai te bewonderen zijn.

Landwind X7 / Range Rover Evoque

Zotye E30 / Smart ForTwo

BAIC X424 / Jeep Wrangler

Zotye T600 / Volkswagen Touareg

BYD S7 / Lexus RX

Geely GE / Rolls-Royce Phantom

Lifan 320 / Mini Cooper

Brilliance V5 / BMW X1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.