Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2019

Jaguar Land Rover wint zaak tegen Landwind om Evoque-kopie

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Want Jaguar Land Rover heeft in China zowaar een rechtszaak gewonnen. Die had de fabrikant aangespannen tegen Landwind, dat een schaamteloze kopie van de Range Rover Evoque bouwt, de X7.

Landwind X7 - 1 - Autovisie.nl

De auto-industrie in China is in een razend tempo volwassen aan het worden, maar nog steeds rijden er copy-paste-modellen rond: overduidelijke kopieën van populaire westerse auto’s. Sinds 2015 is de Landwind X7 daarvan het meest beruchte voorbeeld. Jaguar Land Rover heeft al op allerlei manieren geprobeerd om de verkoop van het ding tegen te houden, maar zonder resultaat. ‘Gelukkig’ wordt de X7 alleen in China verkocht, voor minder dan de helft van de Evoque-prijs. De kopie is zelfs accuraat dat er ombouwkits in omloop zijn, waarmee Chinese eigenaren hun Landwind eenvoudig in een Range Rover kunnen veranderen.

Productie van X7 moet stoppen

Tot nu toe hebben westerse autofabrikanten altijd bot gevangen in Chinese rechtszalen. Dus is de overwinning van Jaguar Land Rover een kleine schok. De zaak sleept al drie jaar voort en nu heeft de rechtbank van Beijing Chaoyang bepaald dat Landwind vijf unieke eigenschappen van de Range Rover Evoque heeft gepikt. Dat betekent dat de productie en verkoop van de X7 direct moet worden gestopt. Bovendien moet Landwind een schadevergoeding betalen aan Jaguar Land Rover. De tweede generatie Evoque is in Europa al onthuld, maar staat pas in april op de autoshow van Shanghai.