Remco Slump
Remco Slump Nieuws 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb jij een SUV? Dan komt de opwarming van de aarde door jou

Dat zeggen wij niet, dat zegt de International Energy Agency (IEA). Alle SUV ‘s samen stootten in 2022 bijna 1 miljard ton CO2 uit. Als ze een land zouden zijn, dan zouden ze op de zesde plek staan van meest vervuilende landen ter wereld.

De IEA is bezorgd over de nog steeds groter wordende populariteit van SUV’s. Er rijden er ongeveer 330 miljoen rond op de aarde. Ze zijn over het algemeen groter en zwaarder dan ‘normale’ auto’s en verbruiken gemiddeld 20 procent meer brandstof.

Grote wereldwijde stijging SUV-verkopen

Van alle nieuwe auto’s wereldwijd was in 2012 slechts 20 procent een offroaders. Inmiddels is dat percentage gestegen tot 46 procent. De toenemende vraag naar olie in 2022 kwam voor ongeveer een derde op het conto van de stijgende SUV-verkopen, aldus de IEA.

Eén op de zes nieuwe SUV’s is elektrisch

Ongeveer één op de zes nieuwe SUV’s is volledig elektrisch, dus dat is positief. “Echter”, zo schrijft de IEA, “ze hebben grotere accu’s nodig en leggen dus een grotere druk op de batterijproductie en de aanvoer van grondstoffen.”

McLaren zou nooit een SUV bouwen! Maar doet het nu toch …

Het gaat uitstekend met de verkopen van EV’s. In het afgelopen jaar werden er wereldwijd zo’n 10 miljoen afgeleverd. Tegelijkertijd verkochten autofabrikanten ongeveer 29 miljoen niet-elektrische SUV’s.

Automerken stoppen met kleine modellen

“Merken stoppen met kleinere modellen omdat de marges erop te klein zijn geworden”, zegt de Europese organisatie Transport & Environment tegen The Guardian. “BMW, Stellantis en VW hebben aangegeven zich te willen richten op grotere premiummodellen.”

Deze hatchback verandert binnenkort ook al in een SUV…

“De Europese Unie zou ervoor moeten zorgen dat kleine autootjes niet verdwijnen. De belasting op grote auto’s moet omhoog. We moeten de ontwikkeling en verkoop van compacte instap-EV’s stimuleren met subsidies.”

In Nederland ook helft nieuwe auto’s

Nederland loopt keurig in de pas met de wereldwijde ontwikkelingen. In 2022 werden bij ons 312.129 nieuwe auto’s verkocht, waarvan 144.064 SUV’s waren: precies 46 procent. Naar verwachting wordt dat aandeel dit jaar nog veel hoger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.