Autovisie
Autovisie Nieuws 26 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Afleveringsklaar bij dealer: Bugatti Chiron Super Sport 300+

Niet één, niet twee, maar drie Bugatti’s Chiron Super Sport 300+ staan bij de Londense Bugatti-dealer klaar voor aflevering. Drie stuks staat gelijk aan 10% van het totale productievolume van de limited edition.

Het is dealer H.R. Owen Bugatti London die nog deze maand het trio aan zijn gefortuneerde klanten zal overhandigen. Wie de clientèle zijn, wordt door het autobedrijf uiteraard niet bekend gemaakt. H.R. Owen is een van de meest succesvolle partners van Bugatti. Het bedrijf heeft geregeld meerdere exemplaren van de Chiron staan. Maar een setje van drie stuks dat tezamen een nieuwwaarde van meer dan 10 miljoen euro (exclusief belasting) vertegenwoordigd, is ook voor H.R. Owen heel bijzonder.

Bugatti Chiron Super Sport 300+, foto: Krishan Parmer
Bugatti Chiron Super Sport 300+, foto: Krishan Parmer

Drie keer 3,5 miljoen euro

De Bugatti Chiron Super Sport 300+ kost netto 3,5 miljoen euro. Bugatti bouwt slechts 30 exemplaren van de speciale editie. Eén daarvan zet koers naar Nederland, waar de koper zich al op de komst van de hypercar verheugd. De sportwagen wordt sinds 2021 gebouwd. De Franse autobouwer had de eerste exemplaren eind 2021 klaar voor aflevering. Dat is precies twee jaar nadat het merk de Chiron Super Sport 300+ voor de eerste maal aan het publiek toonde.

Andy Wallace

Met de limited edition brengt Bugatti een ode aan de snelheidsrecordauto, die in 2019 een snelheid van net geen 500 km/h op het testcircuit van Volkswagen haalde. Niemand minder dan oud-Le Mans winnaar en coureur Andy Wallace bestuurde de hypercar. Wallace zette jaren geleden al het officieuze snelheidsrecord van dik 380 km/h in een McLaren F1 neer. Overigens zijn beide records niet officieel, aangezien ze niet volgens de regels van de recordboeken zijn neergezet. Wallace reed in beide gevallen één richting op, in plaats van twee.

Bugatti Chiron Super Sport 300+, foto: Krishan Parmer
Foto: Krishan Parmer 

Bugatti Chiron Super Sport 300+: de eerste acht staan klaar

Record

De Chiron Super Sport 300+ was de eerste productie-auto die de grens van 300 mph doorbrak, 304,773 mph om precies te zijn. De 500 km/h-grens werd net niet bereikt. Bugatti geeft aan geen poging te wagen om die hogere snelheid te bereiken. Een detail, het ‘record’ is neergezet met een preproductie-auto die lichter was dan het uiteindelijke productiemodel. Daarnaast is de limited edition begrensd. Hij haalt geen 490+, evenmin 450 km/h. Bugatti laat een elektronische begrenzer bij 440 km/h ingrijpen.

Bugatti Chiron Super Sport 300+, foto: Krishan Parmer
Foto: Krishan Parmer

Dertig plus zestig

Bugatti bouwt precies 30 stuks van de Chiron Super Sport 300+. Ze zijn te herkennen aan het unieke lakwerk met zwarte koolstofvezel-structuur en Jet Orange-racestrepen, alsmede een carbon fibre motorkap en ruitenwisserarm. De auto staat op magnesium wielen met een Nocturne-laklaag.

Nadat de auto’s binnen enkele uren verkocht waren, koos de fabrikant er later voor om met een technisch identieke uitvoering met gestroomlijnde en verlengde carrosserie maar zonder speciale record edition-livery te komen. De Fransen lieten weten maximaal 60 stuks van de 1600 pk sterke hypercar te bouwen, maar naar verluidt zijn er meer verkocht.

Video Bugatti

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.