Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Raad hoeveel deze 30-jarige Skoda met 34 kilometer op de klok heeft gekost

Soms komt op de tweedehandsmarkt een pareltje bovendrijven. Denk aan een Mazda MX-5 met pas 9.000 kilometer ervaring. Toch kan het nog gekker. Zo dook in Griekenland deze Skoda Favorit op. Geloof het of niet, op de teller staan slechts 34 kilometer.

Geloof het maar wel, want het is echt zo. In Athene werd deze Skoda Favorit in een garage gevonden. Maar hoe kan een auto uit 1993 slechts 34 kilometer hebben gereden? Velen rijden op dagelijkse basis meer kilometers dan deze oudje in zijn hele leven.

Slechts één ritje

De vrouw die Skoda Favorit LX dertig jaar geleden nieuw gekocht heeft, schijnt hem van de dealer naar huis te hebben gereden, om daar tot de conclusie te komen dat autorijden toch niet helemaal haar ding is. Dat roept de nodige vragen op. Waarom heeft madame er bijvoorbeeld niet direct 34 kilometer bij aangeplakt om hem te retourneren? Het mag dan wel een Skoda Favorit zijn die nieuw minder dan 10.000 euro kostte, maar verdeeld over 34 kilometer is dat heel erg veel.

Dat antwoord moeten we je helaas schuldig blijven. Over de historie van de piekfijne Skoda is verder namelijk weinig bekend. Wel is duidelijk dat de schuurvondst eind 2022 gedaan werd, waarna het autootje werd aangeboden op een veiling.

Coureur doet winnende bod op de Skoda Favorit LX

De hamer klonk na het winnende bod van 24.000 euro. Dat is minder dan die eerder genoemde Mazda MX-5 uit 1990 en dat terwijl die Japanner meer dan 260 keer zoveel kilometer op de klok heeft. Coureur Jiří Mičánek Junior is de gelukkige en mocht de Skoda Favorit mee naar huis nemen.

Skoda Favorit LX
Coureur Jiří Mičánek Junior bij zijn Skoda Favorit. (Afbeelding: Skoda)

Voor Mičánek draaide het om meer dan enkel de kilometers. Ook om de 54 pk uit het 1,3-liter benzineblokje kan het niet gegaan zijn. Nee, Mičánek heeft een geschiedenis met de Favorit. “Mijn ouders hadden vroeger een Skoda Favorit als dagelijkse auto en mijn vader gebruikte de Skoda’s bij zijn raceschool begin jaren ’90”, legt de coureur uit. “Toen ik hem zag, wist ik direct dat ik dit stukje historie de mijne wilde maken.” Inmiddels heeft Mičánek er drie kilometer bij gereden. Daar wil hij het voorlopig bij laten.

Gevonden in een container: drie gloednieuwe Tesla Roadsters

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.