Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Alpine A290 binnenkort te koop als elektrische hot hatch

In 2024 verwachten we een moderne versie van de befaamde Renault 5 te zien. Alpine, dat zich tot op heden vooral met race- en sportwagens bezighield, doet lekker mee met de retrotrend en komt volgend jaar met de Alpine A290, een sportieve hot hatch gebaseerd op die moderne Renault 5 met zelfs een vleugje McLaren.

Het is niet helemaal voor het eerst dat Alpine zich bezighoudt met een Renault 5. In 1976 verscheen er namelijk ook een Alpine-variant van de R5. Een hatchback waar je als autofanaat hebberig van wordt. Dat verlangen kun je stillen, want je vindt deze old school hot hatch hier als occasion.

Zeer uitgesproken features op de Alpine A290_β

Maar we dwalen af. Terug naar 2023. Alpine presenteerde namelijk de A290. Nou ja, A290_β moeten we zeggen. Hoewel de wagen op veel fronten productiewaardig lijkt, betreft het nog een bètaversie, vandaar die β achter de modelnaam. Het is dan ook de vraag of we een aantal zeer uitgesproken features zullen terugzien op de productie-auto.

Denk aan de fragiel ogende spiegels, bijzonder gevormde voorruit en opvallende achterlichtunits op de bètaversie van de Alpine A290. Het geeft de hot hatch wel een ontzettend stoere uitstraling. Wat daarbij ook meehelpt is de grote achtervleugel en het feit dat de zijkanten behoorlijk zijn uitgeklopt en voorzien zijn van koolstofvezel spatbordverbreders.

Productieversie

Het design van de Alpine is lekker opvallend. Een hot hatch waar je in gezien wil en zal worden. Het is duimen dat de looks niet al te veel meer veranderen tussen nu en volgend jaar, wanneer de eerste productieversie van de band rolt. De vraag is hoe het interieur er dan uit zal zien.

Op dit moment zit je in de Alpine A290_β als bestuurder nog in het midden, wat doet denken aan de zitpositie in de McLaren F1. Dat in combinatie met allerlei andere conceptautotrekjes in het interieur zullen we volgend jaar vermoedelijk niet terugzien als de Alpine A290 zijn entree maakt op de automarkt.

Specificaties van de Alpine A290

Qua formaat doet de hot hatch erg denken aan deze nieuwe, betaalbare EV van Volkwagen, zij het dat de A290_β met een breedte van 1,85 meter een tik breder is. De Fransoos heeft voorin twee elektromotoren zitten; één meer dan de retro Renault 5. Die zouden behoorlijk wat vermogen moeten kunnen leveren aan de voorwielen. Helaas zal Alpine een van die elektromotoren weer uit het productiemodel van de Alpine A290 vissen. Het vermogen van de productieversie schijnt desondanks ruim boven de 200 pk uit te zullen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.