Coen Grutters
Coen Grutters Video 17 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze elektrische Volkswagen heeft tot 450 km bereik voor nog geen 25.000 euro

Tijdens een groot persevent in Hamburg onthulde Volkswagen de conceptauto ID.2all. De elektrische B-segmenter met een range tot wel 450 kilometer is de eerste Volkswagen op het kortere MEB Entry-platform. Het interessante is dat het prijskaartje onder de 25.000 euro zal blijven.

De range in combinatie met het prijskaartje maakt de Volkswagen ID.2all een unieke auto. Van het geringe elektrische aanbod in deze prijscategorie is geen auto met zowel dit formaat als deze actieradius te vinden. Ga je EV-shoppen voor 25.000 euro, dan kom je nu al gauw uit bij een elektrische Twingo, Smart of Dacia Springer, die het qua bereik afleggen tegen deze Volkswagen.

Specificaties van de Volkswagen ID.2all

De Volkswagen ID.2all staat op een kortere versie van het inmiddels bekende MEB-platform. De EV wordt aangedreven door een 226 pk sterke elektromotor die, in tegenstelling tot de ID.3, onder de motorkap ligt. Het zijn dan ook de voorwielen die worden aangedreven.

Volkswagen ID. 2all elektrische auto
(Afbeelding: Volkswagen)

Een 1 tot 100-sprintje zou de Volkswagen ID 2.all moeten kunnen doen in minder dan zeven seconden. Heb je je batterij leeggesprint, dan laad je aan een snellader in zo’n 20 minuten van 10 naar 80 procent. Dit doet de elektrische auto met maximaal 125 kW.

Productiemodel

Op een set smalle spiegels en futuristische lichtunits na, oogt de ID.2all al zeer productiewaardig. Ruimtelijk als een Golf, met het prijskaartje en formaat van een Polo, zegt Volkswagen. Dat laatste klopt wel; de ID.2all is 4,05 meter lang, 1,81 meter breed en 1,53 meter hoog.

Volkswagen ID. 2all elektrische auto
(Afbeelding: Volkswagen)

Over het interieur is vooralsnog weinig bekend. Wel vertelt Imelda Labbé, verantwoordelijk voor marketing en sales bij Volkswagen, ons dat fysieke knoppen een rentree maken. Geen vervelende, onverlichte sliders meer zoals de gefacelifte ID.3 nog altijd kent.

Fysieke knoppen keren terug in de ID.3

Labbé geeft overigens aan dat de opgefriste ID.3 deze sliders nog heeft, omdat de faceliftversie al klaar was toen de keuze werd gemaakt fysieke knoppen te herintroduceren. Gelukkig komt er in 2024 een nieuwe update van de ID.3, waarbij de knoppen terugkeren.

De Volkswagen ID.3 is vernieuwd, maar het irritantste probleem is er nog

De ID.3 is tot nog toe geen doorslaand succes te noemen. Labbé zegt tevreden te zijn met de huidige verkoopaantallen en geeft aan dat het orderboek vrij goed gevuld is. Tegelijkertijd erkent ze de druk te voelen. “De Chinezen hebben hun huiswerk gedaan.”

Volkswagen ID.2all elektrische auto
De achterkant van de Volkswagen ID.2all (Afbeelding: Volkswagen)

Dat voelen meer topbestuurders. “Er stevigere concurrentie, dat voel je overal”, laat Volkswagen-CEO Thomas Schäfer weten in een gesprek met Autovisie. De betaalbaarheid van sommige opkomende Chinese merken is wat Volkswagen nu lijkt te forceren om ook met een betaalbare EV te komen. “Om meer mensen, en dan met name jongeren, in een elektrische auto te krijgen, is 25.000 euro een cruciale bovengrens.”

“Een auto produceren zonder compromissen voor een schappelijke prijs is een flinke uitdaging”, geeft Schäfer toe. Hij meent dat Volkswagen in staat is dat te doen door de kennis en schaalbaarheid van het grote merk.

Elektrische Volkswagen voor minder dan 20.000 euro

Volkswagen doet er zelfs een schepje bovenop en kondigt aan naast de ID.2all, ook met een EV voor minder dan 20.000 euro te zullen komen. Tijdens het gesprek met Autovisie komt Schäfer daar echter een beetje van op terug: “Een elektrische auto voor 25.000 kunnen we garanderen, een voor minder dan 20.000 euro nu nog niet.” Maar, zo zegt hij, dat is wel het doel. Of deze op hetzelfde MEB Entry-platform zal komen te staan is nog niet duidelijk.

Volkswagen ID.2all elektrische auto
Het MEB Entry-platform. (Afbeelding: Volkswagen)

Over dat model, dat mogelijk de naam ID.1 krijgt, wordt later ongetwijfeld meer bekend gemaakt. Voor nu moet je het doen met de ID.2all. De auto moet de missie van de ID.3 voltooien: het grote publiek in de EV krijgen. Met die gedachte werd de ID.3 tijdens zijn introductie in 2017 namelijk in het rijtje van de Kever en Golf geplaatst. Auto’s die in hun tijd de grote massa in de auto kregen.

Volkswagen ID.Polo

Vandaar de naam ID.2all; een elektrische auto voor iedereen. Deze naam zal marketingtechnisch misschien catchy zijn, maar komt niet achter op het productiemodel. Volkswagen heeft aangegeven nog niet uit te zijn over de naam van het EV’tje dat op komst is. Daarnaast zei het merk de iconische namen niet bij het grofvuil te willen zetten, waardoor het goed mogelijk is dat het productiemodel ID.Polo gaat heten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.