Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moderne snellaadsation lijkt op een doodgewoon tankstation

Het aantal snellaadstations breidt zich in rap tempo uit, maar de ervaring bij zo’n station komt nog niet echt overeen met die van de ‘gewone’ pomp. Daar gaat verandering in komen. Fastned begint in 2024 met de bouw van een compleet ‘tankstation’ voor elektrische auto’s.

Een snellader vinden in Nederland is anno 2022 echt geen probleem meer. Maar de ervaring bij zo’n snellader kan per locatie heel erg verschillen. In veel gevallen word je als elektrische rijder weggedrukt in een hoekje op een grauwe parkeerplaats naast de snelweg, zonder enige voorzieningen in de buurt. Daar gaat nu verandering in komen. Fastned begint volgend jaar met de bouw van een wel heel compleet snellaadstation.

Alleen voor EV’s

Het bedrijf heeft namelijk een Europese aanbesteding gewonnen voor de bouw van verzorgingsplaatsen met enkel elektrische snelladers. Het gaat dat eerste grote snellaadstation bouwen aan de E17 bij Gent. Aan weerszijden van de snelweg bouwt het ‘verzorgingsplaatsen van de toekomst’. Daar kun je niet alleen je elektrische auto opladen, maar ook toiletteren, broodjes, koffie en andere zaken kopen.

Volgens Fastned biedt het station toegang tot duizend elektrische auto’s. Door het snellaadvermogen van 400 kW, duurt het er zo’n 15 minuten om 300 kilometer aan rijbereik bij te laden. Dat is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren, zoals het laadvermogen van de auto die je aan de paal hangt, maar snel zijn de laders dus zeker.

Groene energie

Fastned meldt bovendien dat de laders enkel energie leveren uit zon en wind. Dat maakt de stroom die je op de locatie laadt dus helemaal groen. Ook is er plaats voor grotere elektrische voertuigen, zoals trailers en vrachtwagens. Uiteraard plaatst Fastned ook hier de bekende gele luifels, die je al door heel Europa tegenkomt.

Het snellaadbedrijf begint dus volgend jaar met de bouw van dit station, maar maakt zich hard om de komende jaren meer van dit soort locaties te openen. Nog altijd is het plan om per 2030 zo’n 1000 grote stations operatief te hebben.

Steeds meer snelladers bij tankstations

Overigens bouwt Fastned hiermee niet de eerste snelladers die dicht bij een verzorgingsplaats staat. Steeds meer reguliere tankstations, die al een dekkend netwerk hebben met uitgebreide voorzieningen, plaatsen snelladers om ook elektrische rijders te verwelkomen. Uniek aan de Fastned-locatie is echter dat hier enkel en alleen elektrische auto’s welkom zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.