Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoeter dan zoet: Ferrari Roma gaat dakloos

La nueva dolce vita: zo omschrijft Ferrari het leven met diens fonkelnieuwe, dakloze model. Maak kennis met de Ferrari Roma Spider!

Een enorme verrassing is deze Ferrari Roma niet. De Portofino, Ferrari’s open ‘instapper´met V8 in de neus, is op leeftijd en zou het stokje langzaamaan over gaan geven aan de in 2020 gepresenteerde Roma. Die was er enkel als Coupé, en door deze Spider neemt dat model nu echt alle taken van de Portofino over.

Bekende cijfers

Voordat we naar de unieke eigenschappen van deze Ferrari Roma Spider gaan, eerst even het bekende werk. Net als in de gesloten variant is de V8 in de Spider goed voor 620 pk en 760 Nm. Al dat vermogen wordt via een achttraps automaat met dubbele koppeling naar de achterwielen gestuurd. De Ferrari Roma Spider is zodoende in staat om binnen 3,4 seconden naar 100 km/h te sprinten. 6,3 tellen later tikt-ie de 200 km/h aan. De top bedraagt 320 km/h. Wat dat betreft lever je dus helemaal niets in met die stoffen kap, waar we zo op terugkomen. Wel is deze open variant 84 kg zwaarder dan de Coupé.

Het grootste nieuws zit ‘m echter in de kapconstructie. De Ferrari Roma Spider heeft namelijk een stoffen, in plaats van stalen dak. En da’s best bijzonder, want het is wel even geleden dat Ferrari een stoffen kap op een open model met motor voorin lepelde. Dat gebeurde niet meer sinds 1969. Toen presenteerden de Italianen namelijk de 365 GTS4, en dat was tot nu het laatste model met motor voorin en een stoffen kap.

Onbetaalbaar mooi: rendez-vous tussen Ferrari Roma en Daytona

Stoffen dak Ferrari Roma Spider

Volgens Ferrari heeft de stoffen kap géén nadelen ten opzichte van een stalen klapdak, zoals de Portofino had. De geluidsisolatie is van hetzelfde niveau, aldus de fabrikant. Het voordeel zit ‘m in het feit dat een stoffen dak er veel chiquer uitziet, en dat geldt zeker ook voor de Ferrari Roma Spider met een gesloten dak. Bovendien kunnen klanten helemaal losgaan op de personalisatielijst van dat dak. Denk bijvoorbeeld aan verschillende stoffen en stiksels. Overigens kan het dak tot en met een snelheid van 60 km/h worden bediend. Het duurt 13,5 seconden om het geheel te openen of sluiten.

Zo’n stoffen dak neemt, wanneer je open rijdt, ook wat minder ruimte in dan zo’n stalen constructie. Daardoor is er een redelijke bagageruimte. Die bagageruimte is overigens ook te bereiken via de tweede ‘zitrij’: tussen de stoelen zit een luik waarmee je toegang tot het compartiment hebt. Dat meet overigens 255 liter.

Prijs

Wanneer de Ferrari Roma Spider wordt geleverd en wat het model in Nederland kost, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.