Zoek artikelen en videos op merk

Skoda Karoq test, nieuws, prijs en meer

De Karoq is een compacte crossover van het Tsjechische automerk Skoda. Het model is gebouwd op het Volkswagen MQB-platform en is officieel de opvolger van de Skoda Yeti.

Op technisch vlak is de Karoq nauw verwant aan de Seat Ateca. Het model werd in 2017 voorgesteld aan pers en publiek, waarna de productie eind juni van datzelfde jaar begon in de Skoda-fabriek in Kvasiny, Tsjechië. Hoewel de Karoq wordt beschouwd als de opvolger van de Skoda Yeti is het model qua maatvoering een stuk groter. De lengte komt uit op 4,4 meter, bijna 16 centimeter langer dan de Yeti. Verder is de Karoq een stuk breder (plus 35 mm) en staat de auto lager op zijn wielen (min 40 mm).

Tweede SUV in het Skoda-gamma

Het woord Karoq komt uit het Aleuts, een dialect dat in Alaska wordt gesproken. De naam is een samenvoeging van Kaa’Raq (auto) en Ruq (pijl), waarbij dat laatste verwijst naar het Skoda-logo. Er zijn drie motoren leverbaar: een diesel en twee benzinevarianten. Voorwielaandrijving is standaard, aandrijving op alle vier wielen is een optie. De Skoda Karoq is de tweede SUV van Skoda na de introductie van de grotere Kodiaq in 2016. Ook die wordt in Kvasiny geassembleerd. 

Tsjechisch kubisme

Ook de Volkswagen Tiguan en de Seat Ateca en Tarraco zijn gebaseerd op het MQB-platform. Vrij opvallend aan de Karoq zijn de c-vormige achterlichten, een verwijzing naar het Tsjechisch kubisme. In het interieur kan gekozen worden voor een digitaal instrumentenpaneel, waarbij vier lay-outs gekozen kunnen worden. Comfortverhogende zaken als een elektrisch bedienbare achterklep, een verwarmd stuurwiel en klaptafeltjes achterin zijn (al dan niet als optie) verkrijgbaar. De Karoq werd in 2018 tot Auto van het Jaar uitgeroepen in Tsjechië.

Compleet modellengamma

Andere modellen van Skoda zijn de compacte stadsauto Citigo en de vijfdeurs Fabia, die ook als stationwagon leverbaar is. De Octavia is een ruime vijfdeurs sedan en ook dit model is als stationwagon leverbaar. Het topmodel is de Superb, die technisch nauw verwant is aan de Volkswagen Passat. Dit model is eveneens als stationwagon leverbaar. Vanaf het voorjaar van 2019 zal een nieuw model aan het gamma worden toegevoegd: de vijfdeurs Scala, een hatchback die onder de naam Vision RS eerder als conceptmodel te zien was.