Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 14 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Valentijnsdag: dit zijn de 8 jeugdliefdes van de Autovisie-redactie

Hoewel Valentijnsdag natuurlijk draait om je geliefde, kan als petrolhead je hart ook sneller gaan kloppen van een auto. Welk model was voor jou liefde op het eerste gezicht? Dit zijn de jeugdliefdes van de redactie van Autovisie.

Hoewel we het leuk vinden om over onze jeugdliefdes te vertellen, zijn we ook benieuwd naar welke auto uit jouw jeugd je is bijgebleven. Dit kan je ons laten weten via FacebookTwitter en Instagram.

De acht jeugdliefdes van de Autovisie redactie

1. Jaco Bijlsma –Broadspeed Jaguar van John Steed uit De Wrekers

Ik was nog te jong om verliefd te worden op tegenspeler Emma Peel. Het was die brute Broadspeed Jaguar van hoofdrolspeler John Steed die mijn hart toeren liet maken. Dát was mijn held uit de serie The Avengers, oftewel De Wrekers, zoals we die in Nederland noemden.

De breedgeschouderde Jaguar XJ Coupé was net als de latere Lancia Delta Integrale een smakelijke combinatie van kracht, stijl en exclusiviteit.

2. Peter Hilhorst – Nissan Sunny

Uiterlijk zegt niet alles. Met auto’s in elk geval niet. Als tiener en student droomde ik van een monster: de Nissan Sunny GTI-R. Een afzichtelijk ding in de ogen van velen, maar woest aantrekkelijk in mijn optiek. Een brave Japanse hatchback omgetoverd tot een Manga-personage. Met zijn idioot grote luchthapper op de motorkap, zijn iele 14-inch wieltjes en zijn hoogslaper boven het achterraam. Waanzinnig!

De specificaties ook, zelfs nu nog. Met 220 pk, 267 Nm en 4WD knalt hij in amper vijf tellen naar 100 kilometer per uur. Ik heb altijd een zwak gehad voor het rallykanon. En ja, ik weet dat een Lancia Delta Integrale en een Mitsubishi Lancer Evo véél beter rijden.

Autovisie Kennisquiz: two-tone modellen uit Japan

Desondanks wil ik nog steeds een Sunny GTI-R. Al heel lang. Als arme student ging ik zelfs in mijn zondagse pak naar de bank voor een lening om een Sunny GTI-R te kunnen kopen. U raadt het al. Binnen twee minuten stond ik weer buiten. Geen cent rijker, wel een illusie armer. Een paar jaar terug reed ik er eentje voor Peters Proefrit en de liefde vlamde weer op.

3. Dries van den Elzen – Countach LP5000

Een poster van de Countach LP5000 hing op mijn kamer. Een echte jeugdliefde. De vleugeldeuren maken het geweldige design helemaal af en als bonus krijg je nog klapkoplampen. Wat wil je als kind nog meer?

Lamborghini Countach - Garage Tokio - Autovisie.nl
(Afbeelding: Autovisie)

4. Walter van Sloten – Alfa Romeo SZ

Deze bizarre auto met een onvergelijkbaar ontwerp maakte enorme impact op de jonge Walter. Hij werkte als jochie bij een Alfa-dealer, waar jaren zo’n ding in de showroom stond. Later mocht ik er ook mee rijden. Had ik er een paar jaar geleden nog maar een gekocht toen ze nog betaalbaar waren…

5. Evert Root – Honda N360

Ik moet direct aan de Honda N360 denken. Hij stond bij ons vaak in de straat en ik heb veel naar de auto gekeken. Al dat prachtige chroom. Japanners zijn toch wel de meesters van de aaibare auto’s.

Jeugdliefde, Autovisie, Honda N360
(Afbeelding: Wheelsage)

6. Remco Slump – BMW 850CSi

Liefde op het eerste gezicht bestaat. Want toen ik op mijn vijftiende voor het eerst een zwart-witfoto van een 850CSi in een Autovisie Jaarboek zag staan, was ik verloren, bezeten, hartstochtelijk verliefd! Is er een mooiere coupé dan de BMW E31? Ik denk van niet.

Alles klopt aan de 850CSi, behalve dat hij inmiddels zo duur is geworden, dat ik hem niet meer kan betalen. Tien jaar geleden kreeg ik er een mee voor een middag. Geen elektromotor, geen batterij, geen actieve veiligheidssystemen, geen motorgeluid door de speakers. Gewoon een atmosferische V12 en een handbak. Perfectie!

7. Coen Grutters – BMW 3-Serie E30

De BMW E30 blijft mijn all-time favoriet. De 80’s 3-serie heeft alles waar ik van houd: achterwielaandrijving, een vierkant postuur en een handgeschakelde zescilinder. Het moest en zou mijn eerste auto worden, en dat werd het ook.

Jeugdliefde, Autovisie, BMW E30
(Afbeelding: Autovisie)

In eerste instantie met een viercilindertje met carburateur. Later heb ik hier de ietwat schel, maar o-zo magisch klinkende M20b25-motor ingebouwd.

8. Stijn Kuster – Subaru Impreza WRX STI

Nog voor ik wist wat een boxermotor was, raakte ik verliefde op het geluid en met name de looks van de Subaru Impreza WRX STI. Met mijn neus voor de televisie maakte de Japanner met zijn grote luchthapper, opzichtige spoiler en gouden velgen indruk.

De laatste Subaru die Colin McRae ooit reed, deze WRC S12b. (Afbeelding: Rallysales.com)

Al snel kreeg ik een bestuurbare auto waarmee ik mijzelf Colin McRae voelde. Zo nu en dan komt het kind in mij naar boven en typ ik de zoekopdracht in op een van de verkoopsites. Ooit komt deze jeugdliefde nog op de oprit te staan. Het liefst de Subaru Impreza 2.5 van 2005 t/m 2007, mijn ultieme Valentijn.

Autovisie Kennisquiz: auto’s uit onbekende oorden (1/3)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.