Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 12 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Nissan Sunny GTI-R een (anti)held is

De Nissan Sunny GTI-R is een zeldzame homologatiespecial uit de jaren negentig. Een woest rallykarakter in het koetswerk van een brave japanner. Volgens Peter Hilhorst doet de GTI-R in beleving niets onder voor de bekende iconen van Ford, Lancia, Mitsubishi, Subaru en Toyota.

Nissan wilde aan het begin van de jaren negentig het wereldkampioenschap rally veroveren en zich daarmee in de kijker rijden van de liefhebber. Om aan de FIA Groep A-reglementen te voldoen moesten er 5000 straatversies gebouwd worden van hun beoogde rallywapen. Dat werd deze Nissan Sunny GTI-R. Een vierwielaangedreven beest met 220 pk, waarvan slechts 668 stuks zijn gebouwd met het stuur aan de linkerkant. Allemaal getooid met die karakteristieke motorkap en heerlijk bescheiden 14-inch wielen.

Verpulveren

De 2,0-liter viercilinder turbomotor van de Nissan Sunny GTI-R mocht 220 pk en 267 Nm afvuren op zijn permanente vierwielaandrijving. Die bestaat uit een centrale visco-koppeling om te kunnen variëren tussen beide assen, terwijl een sperdiff in de achteras de aspirant rallyrijder de kans biedt om hem met het gas te manipuleren. Gemaakt om te triomferen in de moeilijkste condities en dat betekent dat hij op straat schier onverslaanbaar is. Hij sprintte in de praktijk binnen zes tellen naar 100 km/h, waarmee hij reputaties van sportauto’s verpulverde. Dat alles verpakt met het bescheiden plaatwerk van een normaliter oersaaie Sunny. Juist dát maakt deze Nissan zo geweldig.

Flits

Het echte spektakel van de Nissan Sunny GTI-R begint als de legendarische SR20DET-viercilinder explodeert boven 4000 toeren per minuut. Daaronder pakt hij al goed op, maar de typische turboklap volgt later. Het chassis lijkt de plotse toename van de trekkracht amper aan te kunnen. Daarna briest hij in razernij richting het rode gebied in de toerenteller bij 7500. Volgende sprintversnelling erin en hij flits weer door zijn toerenbereik. Met een harde brul uit de eindpijp inclusief vette plofjes. De vijfbak schakelt mechanisch en met voldoende precisie, al is enige weerbarstigheid hem niet vreemd.

Zware neus

Het onderstel van de Nissan Sunny GTI-R is hard geveerd en van dikke stabilisatoren voorzien om hem te controleren. Strak en communicatief zet hij de commando’s direct om acties. De demping is niet stug, waardoor er genoeg beweging in het onderstel zit om de balans te bespelen. Precies als een rallyrijder dat wenst. Hij neigt bocht in door de flinke massa in de neus naar onderstuur, maar dat is pas de ouverture van het spel. Gaslossen richt het front weer naar binnen en op het gas begint de kont zelfs te drukken richting het overstuur. Met zijn spannende rijeigenschappen en wilde viercilinder doet hij niets onder voor vergelijkbare rallyspecials als Lancia Delta HF Integrale of Subaru Impreza GT Turbo. Met bekers ging hij weliswaar niet aan de haal, maar wel met het hart van de enthousiasteling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.