Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Bezwaren afgewezen, Max Verstappen is en blijft wereldkampioen

Max Verstappen is en blijft wereldkampioen in de Formule 1. De stewards hebben de twee protesten die Mercedes na de Grote Prijs van Abu Dhabi indiende afgewezen. De uitslag van de race blijft daardoor staan, al overweegt de Duitse renstal van Lewis Hamilton nog beroep aan te tekenen.

Concreet tekende Mercedes op twee punten bezwaar aan. Allereerst was er een mogelijk illegale actie van Verstappen. Daarnaast was de renstal boos op de wedstrijdleiding, omdat het safety car-protocol in de slotfase van de race niet adequaat zou zijn gehanteerd.

Deze bezwaren had Mercedes

Het eerste protest van Mercedes, tegen een mogelijk illegale actie van Verstappen, werd eerder op de avond al afgewezen door de FIA. Verstappen kwam tijdens de safety car-situatie in de laatste ronden van de race kortstondig vóór koploper Hamilton te rijden. Iets wat volgens de officiële regels niet mag. De FIA wees er echter op dat de Nederlander op de start/finish-lijn gewoon achter de Engelsman reed.

Mercedes had ook bezwaar tegen een beslissing van de wedstrijdleiding. Zij zouden het safety car-protocol in de slotfase van de race niet adequaat hebben gehanteerd. Het veld werd volgens het Duitse team een ronde te vroeg vrijgegeven. Daardoor kon Verstappen in de laatste ronde nog een succesvolle inhaalactie plaatsen bij Hamilton, hetgeen de Nederlander de GP-zege én de wereldtitel opleverde. De stewards meldden in een officiële verklaring echter dat de wedstrijdleider de safety car waar nodig naar eigen inzicht mag inzetten.

Mercedes-teambaas Toto Wolff
Mercedes-teambaas Toto Wolff is het niet eens met het besluit van de FIA. (Afbeelding: ANP)

Max Verstappen is ook teamgenoot Sergio Perez dankbaar

Verstappen deelde direct nadat er duidelijkheid was over de protesten een bericht op Instagram om het binnenslepen van de wereldtitel te vieren. Daarin bedankte hij vrienden, familie, Red Bull motorleverancier Honda en teamgenoot Sergio Perez.

„Deze jongens hier van mijn team en van Honda, zijn verdienen dit”, zegt hij. „Ik houd zoveel van ze. Sinds 2016 geniet ik er al van om met ze te werken. Christian Horner en Helmut Marko haalden me toen bij het team en het eerste doel was om het kampioenschap te winnen. Dat hebben we nu gedaan. Ik hoop nog tien, vijftien jaar dit samen te doen. Ik heb geen enkele reden om van team te veranderen en wil rest van mijn leven bij dit team blijven”, concludeert de Limburger. „Een groot woord van dank ook aan mijn teamgenoot Checo (Sergio, red.) Pérez. Hij gaf alles en reed geweldig. Hij is een geweldige teamgenoot.”

Max Verstappen Sergio Perez
Max Verstappen met teamgenoot Sergio Perez. (Afbeelding: AFP/ Umit Bektas)

Pérez heeft zijn teamgenoot mede aan het kampioenschap geholpen door een geweldige race te rijden en Hamilton maar liefst acht seconden te laten verliezen door hem flink in de weg te zitten. „Checo is een legende!”, riep Verstappen na deze actie door de boordradio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.