Coen Grutters
Coen Grutters Extra 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de bestverkochte modellen van de bekende Duitse automerken

Wat het bestverkochte model van een grote naam als Volkswagen is, laat zich raden. Maar wat is eigenlijk het bestverkochte model van Opel of Mercedes? Om daar antwoord op te geven, volgt hier een lijst met het bestverkochte automodel van de bekende Duitse automerken.

We hebben het dan over het bekende trio BMW, Mercedes en Audi. Maar ook Porsche, Opel, Smart, Maybach en natuurlijk Volkswagen. Wiesmann en Alpina laten we achterwege, omdat deze merken lage verkoopvolumes draaien.

Bestverkochte model ooit

Voordat we aan met de Duitse autobouwers beginnen, is het leuk om stil te staan bij de bestverkochte auto aller tijden: de Ford Model T. Huh, en de Toyota Corolla of de Ford F-150 dan? Ja, daar zijn inderdaad méér van verkocht, maar er is geen model ter wereld dat in verhouding tot de wereldbevolking zo veel verkocht is.

Alibaba-versie Ford Model T ‘meer dan 20 keer duurder’ dan origineel

Tussen 1908 en 1927 rolden ruim 15 miljoen Ford Model T’s van de band. In 1927 leefden er zo’n 2 miljard mensen op aarde. Als we dat op een bierviltje omrekenen naar het aantal mensen dat vandaag de dag over deze aardkloot huppelt, is dat ruim zo’n 60 miljoen auto’s. Afijn, nu door naar de lijst met absolute aantallen.

Audi A4 – 6,9 miljoen

We beginnen het bekende trio bij Audi. De A4 is het bestverkochte model van Audi. De gezinswagen bestaat al bijna 25 jaar en kent in totaal zes generaties. In al die tijd zijn er maar liefst 6,9 miljoen stuks van geproduceerd.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Audi)

BMW 3-Serie – 13,7 miljoen

Als bij Audi de A4 bovenaan staat, mag het geen verrassing zijn dat bij BMW de 3-Serie het bestverkochte model is. In de vorm van de E21 rolde in 1975 de eerste 3-Serie uit de fabriek. Sindsdien heeft BMW 13,7 miljoen 3-Series gesleten.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
De eerste generatie 3-serie. (Afbeelding: BMW)

Mercedes C-Klasse – 10,2 miljoen

We maken het Duitse trio compleet met Mercedes. De C-Klasse is het bestverkochte automodel van het merk. Het is een knappe prestatie dat de C-Klasse qua verkoopcijfers in de buurt komt van de 3-Serie, gezien het feit dat de C-Klasse pas sinds ’94 op de markt is.

Porsche Cayenne – 1,2 miljoen

Hoewel Porsche bekend staat als sportwagenfabrikant, verkoopt het tegenwoordig ook veel SUV’s. De Cayenne is zelfs het bestverkochte model. Vorig jaar werden er nog ruim 95.000 van gemaakt. Daarmee komt het totaal op ruim 1,2 miljoen stuks.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Porsche)

Opel Corsa – 14,3 miljoen

In 2022 rolde de 75 miljoenste Opel van de band. De Corsa is veruit het bestverkochte model. Bijna een vijfde van alle Opels heeft een Corsa-embleempje.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Opel)

Smart Fortwo – 2 miljoen

Smarts revolutionaire en compacte stadsauto is uiteraard het bestverkochte model van het merk – er zijn ook niet veel andere modellen. Sinds het wagentje in 1998 op de markt kwam, zijn er meer dan 2 miljoen van verkocht.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Smart)

Maybach 57 en 62 – 3.000+

Van miljoenen gaan we naar slechts duizenden. Veel productiecijfers zijn niet bekend over Maybach.  Van de 57 en 62, die grotendeels hetzelfde zijn, zouden er naar verluidt ruim 3.000 zijn gebouwd.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Maybach)

Volkswagen Golf – 35,5 miljoen

Na de Toyota Corolla is de Volkswagen Golf qua absolute aantallen het bestverkochte model ooit. In 1974 verscheen het eerste exemplaar en inmiddels is Volkswagen met de Mk8 op weg naar de 40 miljoen geproduceerde Golfs. Dit lijkt nog een eind weg, maar besef dat er elke dag meer dan 2.000 Golfjes uit de fabriek rollen.

Bestverkochte model auto automerk automodel Duits
(Afbeelding: Volkswagen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.