Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 8 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

Dit kost de krachtigste Alpina ooit in Nederland

De krachtigste Alpina ooit, de B5 GT, wordt ook gewoon verkocht in Nederland. Het prijskaartje was vooralsnog niet bekend, maar nu is duidelijk hoeveel je betaalt voor de bijzondere sedan of Touring.

Als autoliefhebber ken je Alpina wel. Het was eerder een losstaand merk dat auto’s bouwde met het platform en de carrosserie van een BMW. Inmiddels is het merk overgenomen door de Beierse autofabrikant. Toch zijn de auto’s die nu gebouwd worden, nog echte Alpina’s.

B5 GT is de krachtigste

Ook de B5 GT is nog een echte Alpina. Het merk blijft in ieder geval tot 2025 zelfstandig. Geen BMW met een Alpina-badge dus.

Alpina B5 GT, krachtigste Alpina, autobahn
(Afbeelding: AlpinaMedia)

Dankzij een 4,4-liter V8 met 634 pk en 850 Nm aan koppel is het de krachtigste Alpina ooit. Het vermogen wordt met een achttrapsautomaat naar de wielen gestuurd.

De nul-naar-honderdsprint legt de B5 GT sedan in 3,4 seconden af. De Touring doet er 0,2 seconden langer over. Van 0 naar 200 kilometer per uur sprint de sedan in 11,3 seconden en de Touring in 11,9 seconden. De sedan heeft een topsnelheid van 330 kilometer per uur, de Touring stopt 8 kilometer per uur eerder met versnellen.

Dit kost de krachtigste Alpina in Nederland

Van de B5 GT worden maar 250 exemplaren gebouwd. De eerste auto’s zullen in juli 2023 uitgeleverd worden. Het prijskaartje van de krachtigste Alpina ooit ligt ruim boven de twee ton in Nederland, om precies te zijn 211.118 euro. Dat is toch een stuk meer dan de BMW M5 die bij 167.302 euro – voor de Competition – begint.

BMW M5 of Alpina B5? (E60)

Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed eerder met de B5 van de E60-modelreeks. Die heeft niet de V10 onder de kap van de M5 maar is wel sneller, zeldzamer, beschaafder en duurder. Is de Alpina ook de betere keus? Je ziet het in onderstaande video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.