Autovisie
Autovisie Occasions 18 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Hyundai Sonata, anoniem en goedkoop

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een auto die je normaal nooit zou opvallend: de Hyundai Sonata.

Een anonieme Koreaanse non-premium sedan met een rijke uitrusting en veel binnenruimte. Buiten Europa is het een succesformule, in ons werelddeel breekt de vierde Hyundai Sonata geen verkooppotten. Mede daardoor is het Nederlandse occasionaanbod zeer beperkt én zeer betaalbaar.

Test met de Hyundai Sonata

Autovisie reed in 2005 nog met de sedan. De conclusie is net als zijn uiterlijk: niet spannend. “Het design is op z’n zachtst gezegd weinig spraakmakend, er komt geen stationwagon en een diesel motor ontbreekt in het leveringsprogramma. Voorlopig althans, want in april 2006 komt de Sonata 2.0 CRDi met een tweeliter common rail turbodiesel (125 pk, 285 Nm). Twee maanden daarvoor lanceert Hyundai de instap-Sonata.”

Hyundai Sonata, occasion, occasions
De gevonden occasion. (Afbeelding: AutoTrack)

“Deze 2.0 CVVT heeft een vermogen van 140 pk en een koppel van 184 Nm. Per direct in een Sonata rijden betekent dat je de beschikking krijgt over een 161 pk sterke 2,4-liter viercilinder, naar keuze met handgeschakelde vijfbak of automaat met vier verzetten. In mei dit jaar volgt de 3.3 V6, een knaap van een zespitter met 232 pk, die altijd samenwerkt met een vijftraps automaat. Het ontbreken van een stationwagon komt het gehoopte verkoopsucces niet ten goede.”

Een anonieme occasion

“Het dashboard van de nieuwe Hyundai Sonata is qua vorm lang niet verkeerd, de materialen zijn echter van on-Europees niveau: hard en grauw van kleur. Middels deze gele hendel kan de kofferklep van binnenuit worden geopend. Achterin heb je volop beenruimte en tot een lengte van 1,90 meter is er ook geen gebrek aan hoofdruimte. Ook de kofferbak, met een inhoud van 523 liter, stelt niet teleur.”

Hyundai Sonata, occasion, occasions
(Afbeelding: AutoTrack)

“In de eerste rij-indruk scoort de Hyundai Sonata meer negatieve dan positieve punten. Ten opzichte van de vorige generatie is de nieuweling geen gigantische verbetering. Zijn motor draait prettig rond (met een verbruik van 1 op 9,1 lust hij nogal wat), het interieur is ruim (erg ruim zelfs), maar hij blinkt niet uit als het gaat om rijeigenschappen.”

Deze occasion wil je: Peugeot 205 Rallye, de budget GTI

“Feitelijk verkeert de nieuwe Sonata op het niveau waar de meeste Europese middenklassers jaren geleden al waren aanbeland. Zou daar een vriendelijke prijs tegenover staan, dan was er wat voor te zeggen. Dit is echter niet het geval: de Hyundai Sonata 2.4i automaat kost € 28.295,- en voor dat geld ontbreken een stabiliteitssysteem en noodremassistentie. Europese tegenstrevers (met een aantrekkelijker vormgeving) zijn veelal gelijk geprijsd.”

De Hyundai Sonata occasion

Hoewel de Hyundai in 2005 niet de beste keuze was voor je geld, tik je vandaag de auto voor een prikkie op de kop. De duurste die we konden vinden kost 5.900 euro, komt uit 2010 en heeft net geen 122.000 kilometer ervaring. Het gaat om de versie met 2,4-liter viercilinder benzinemotor.

Hyundai Sonata, occasion, occasions
(Afbeelding: AutoTrack)

Deze occasion wil je: unieke Mercedes is een van de eerste AMG’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.