Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions van maximaal € 10.000 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 feestelijke tweedehands auto’s voor 7500 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke feestelijke tweedehands auto koop je voor 7500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Elke kilometer puur plezier: er bestaan automobilisten voor wie dat aankoopargument zwaarder weegt dan praktisch gebruiksgemak. Het een hoeft het ander echter niet uit te sluiten, blijkt bij deze drie occasions.

Drie feestelijke tweedehands auto’s voor 7500 euro

  • Audi A3 (2003 – 2012)
  • Mini Cooper S (2006 – 2014)
  • Volvo C30 (2006 – 2013)

Audi A3 (2003 – 2012)

Deze Audi maakt gebruik van dezelfde techniek als een Volkswagen Golf, maar het maakt een heel verschil met welke van de twee je komt voorrijden. Terwijl zo’n A3 geen patserbak is: het ontwerp is eerder onderkoeld. Dat speelt de auto zelfs parten wanneer je kiest voor een extra potente uitvoering.

feestelijke, occasions, occasion, tweedehands auto

De A3 heeft een goed weggedrag, en al helemaal met vierwielaandrijving. Hij zit fijn, stuurt mooi scherp en biedt een prima wegligging, al is het onderstel voor mooi weer ritjes misschien net te hard. Bij een autobedrijf in Mijdrecht staat een zwarte 2.0 TFSi quattro ‘Ambition’ (2005, 152.000 km) voor € 7.450.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De A3 start niet als het dashboard dienst weigert. Dat kan worden veroorzaakt door een kapot relais, maar het kan ook in de klokkenwinkel zelf zitten. In dat geval valt er ter plekke niks aan te doen: in de garage moet dan het hele instrumentarium worden vernieuwd. De individuele bobines kunnen doorslaan. Lastig klusje, maar als die bobine voorhanden is, valt het wel op te lossen. Het euvel kan alleen vaker terugkomen, dus vervang ze zo spoedig mogelijk alle vier.

Mini Cooper S (2006 – 2014)

Het wemelt op straat van de Mini’s en dat is niet verwonderlijk, want Mini-rijden is uitermate verslavend. Ongeacht de gekozen uitvoering stuurt zo’n moderne Mini als het spreekwoordelijke scheermes. Daarmee tovert de auto iedere rit opnieuw een glimlach op je gezicht.

feestelijke, occasions, occasion, tweedehands auto

Het gaat daarbij niet zozeer om koele acceleratiecijfers. Eerder om het gevoel en de kick die zo’n auto je geeft. Voor het ruimteaanbod hoef je er geen te kopen. Er is flink wat aanbod, maar wees kritisch. Die metallic grijze bij een autobedrijf in Malden is het overwegen waard, een 1.6 ‘Chili’ met een hoop extra’s (2007, 128.000 km) voor € 7.450.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Elektronica speelt deze Mini’s parten. Zo zijn er diverse euvels bekend aan de elektrische stuurbekrachtiging. Een vastgelopen pomp is kostbaar, andere storingen zijn kleinigheidjes. De 1.6-liter THP-motor heeft een elektrisch geregelde waterpomp. Als die niet werkt, kan de motor heetlopen, met desastreuze gevolgen. Dit type krachtbron kent wel meer kostbare kwalen (een oprekkende distributieketting, slechte injectoren en inwendige vervuiling bijvoorbeeld), dus ga die motorvariant liever uit de weg.

Volvo C30 (2006 – 2013)

Deze Volvo is niet zomaar een auto voor serieuze huisvaders, je kunt er ook een aardig potje mee sturen! Liefhebbers krijgen alleen van het geluid van de 2.4-liter vijfcilinder al kippenvel. Met het gas erop voel je die vijfpitter constant aan het onderstel trekken: de voorbanden hebben dan ook een zwaar leven. Tegelijk zit zo’n C30 als een echte Volvo, met fantastische voorstoelen en meer dan genoeg ruimte voor de inzittenden voorin.

feestelijke, occasions, occasion, tweedehands auto

Er staan volop C30 occasions in het land, maar niet allemaal met die romige krachtbron. Wij vonden er eentje bij een autobedrijf in Wekerom. Daar staat voor € 7.450 een blauwe 2.4i ‘Momentum’ (2007, 102.000 km) in de showroom.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De C30 is afgeleid van de S40 en V50: een betrouwbare modellenreeks. Het is vooral de elektronica van de occasion die soms problemen veroorzaakt. Door vocht in de zekeringkast achter het dashboardkastje bijvoorbeeld. Het contactslot weigert wel eens, dat is voor de Wegenwacht een kleinigheidje. Hetzelfde geldt voor een slecht lopende krachtbron in combinatie met de dashboardmelding ‘Verminderd vermogen’. Een fluitende vijfcilinder heeft een klein defect aan de carterventilatie. Met behulp van een noodgreep kan naar de garage worden doorgereden voor de benodigde reparatie.

Ons advies voor de occasions

We snappen het wanneer je kiest voor de Audi of Mini, maar voor dagelijks gebruik zouden wij de voorkeur geven aan de Volvo.

Occasions: 3 tweedehands auto’s voor 10.000 euro die je bijna altijd in overweging moet nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.