Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Alibaba-versie Ford Model T ‘meer dan 20 keer duurder’ dan origineel

We kennen de webshop Alibaba allemaal wel: van telefoonhoesjes tot draadloze oordopjes, alles is er te bestellen. Echt alles, zoals dit opvallende product. Een Chinese producent verkoopt namelijk een elektrische auto die hevig geïnspireerd is op de Ford Model T.

Al eerder dook Autovisie in de verkoopsite waar van bijna elke Europese auto wel een kleine elektrische versie te koop is. Hoewel een niet goed geproportioneerde Chinese Lamborghini Gallardo de liefhebber al verdriet doet, is deze Model T wel echte heiligschennis.

20 keer duurder dan een Ford Model T in 1908

De Ford Model T is een van de allereerste massa geproduceerde auto’s, en is daarmee dus ook een van de belangrijkste voertuigen uit de complete geschiedenis. Een écht automobiel icoon, dus.Het model werd al in 1908 verkocht en kostte destijds ‘slechts’ 850 dollar, terwijl de prijs in de vroege jaren 20 nog maar zo’n 280 dollar bedroeg. Dat is ruim 20 keer goedkoper dan wat de Alibaba-leverancier nu voor de elektrische namaak-variant vraagt.

Ford Model T, alibaba
(Afbeelding: Alibaba)

Voor minimaal 6300 dollar (5339 euro, exclusief zeecontainer) ben je namelijk eigenaar van een elektrische ‘Ford Model T’ met een 5 kW (zo’n 7 pk) elektromotor op de achteras. Hiermee haalt het Alibaba-wagentje een topsnelheid van 30 kilometer per uur. Het klinkt misschien vreemd dat een namaak-model 20 maal duurder is dan het origineel, maar dat is het niet: in 1924 was 290 dollar namelijk een flinke smak geld. Rekenen we dat bedrag om naar vandaag de dag, dan hebben we het over net geen 5000 dollar. Nog steeds goedkoper dus dan deze Alibaba-versie!

Ford Model T, alibaba
(Afbeelding: Alibaba)

Met de 7,2 kWh-batterij moet je zo’n 100 kilometer kunnen rijden, en het volledig opladen duurt vervolgens 6 tot 8 uur. Snelladen zit er uiteraard niet bij.

Het design is voor een Alibaba-auto redelijk gelukt

Hoewel het om een Alibaba-versie gaat, lijkt het modelletje aardig op de Ford Model T. De zittingen, het dak en zelfs de neus wijken minimaal af van het icoon dat aan het begin van de vorige eeuw de wereld versteld deed staan. Desondanks zie je aan de proporties direct dat dit geen echte versie is, met name door de veel kleinere wielen met bredere banden.

(Afbeelding: Alibaba)De twee zitrijen bieden volgens de Alibaba-fabrikant genoeg ruimte om vier tot vijf personen te vervoeren. Wat er dan overblijft van de actieradius én de topsnelheid van deze namaak-T, is natuurlijk nog maar de vraag.

China en Amerika bouwen samen opvallende Ferrari-killer

Door de huidige containerprijzen is het naar Nederland halen van deze namaak-Ford een flinke investering. Wellicht is het dan beter om een origineel exemplaar of een officiële replica aan te schaffen. In Nederland staan op dit moment vier T’s te koop waarvan de prijzen variëren van 14.900 tot 29.950 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.