Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 9 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Benzine opnieuw duur! Dit zijn de 5 beste tips om zuiniger te rijden

De prijzen van benzine en diesel zijn weer gestegen, daarom wil je het liefst zo min mogelijk tanken. Met deze vijf tips bespaar je simpel veel geld.

Benzine en diesel zijn duurder. Waarom de brandstoffen duurder zijn, lees je hier.

De vijf beste tips om benzine te besparen

De huidige prijs is een reden om zuiniger te rijden. Je bent dan niet alleen minder geld kwijt aan brandstof. Met deze vijf ben je ook minder vervuilend bezig voor het milieu.

1. Rijd geen korte stukjes

De eerste tip is simpel, pak gewoon wat vaker de fiets. Hiermee bespaar je brandstof en stoot je met jouw reis minder schadelijke stoffen uit. Helemaal voor korte ritten is dit een goede optie. Een motor verbruikt immers meer benzine als de vloeistoffen en onderdelen nog niet op bedrijfstemperatuur zijn.
Is het niet mogelijk, en heeft de trein of bus weer eens een storing, gebruik dan de volgende tips om brandstof te besparen.

2. Pas je rijstijl aan om benzine te besparen

Je rijstijl is van grote invloed op je brandstofverbruik. Het zuinigst rij je op de snelweg met een constante snelheid. Belangrijk is dat je snelheid niet te hoog ligt. 80 km/h is zuiniger dan 100 km/h. Bij 130 km/h stijgt het verbruik flink.

Benzine besparen, files, file
(Afbeelding: Unsplash)

Probeer daarbij goed te anticiperen op het verkeer. Laat je op tijd je gas los en rem je af op de motor, dan verbruiken moderne auto’s geen brandstof. Rem je veel en trek je dus ook veel op, dan verbruik je aanzienlijk meer benzine of diesel.
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren.

3. Kies voor minder comfort

Raampje open, airco aan en schuifdakje open. In de zomer met je auto rijden kan zo lekker zijn. Maar als je niet op pad gaat voor een leuk tochtje, en je zo zuinig mogelijk wil rijden, kan je beter geen gebruik maken van al deze luxe.
Zo verbruik je met een schuifdak open als snel 0,2 liter meer per 100 kilometer. Ook de airco zorgt voor een hoger verbruik. Als je moet kiezen tussen raam open of airco aan, dan kan je het best je raam dicht laten. Heb je de airco niet nodig, dan kan je ‘m beter uitzetten.

4. Planning

Optrekken en remmen kost veel brandstof. Ook het stilstaan in een file zorgt voor stationair brandstofverbruik – tenzij je auto uitgerust is met een start/stop-systeem.

Benzine besparen tips
(Afbeelding: Unsplash)

Wil je zo min mogelijk benzine of diesel verbruiken, probeer dan files te mijden en een zo efficiënt mogelijke route uit te stippelen. Veel navigatiesystemen hebben een optie waardoor je automatisch de ‘groenste’ route rijdt.

5. Technisch

Op technisch gebied is er veel winst te behalen als je brandstof wil besparen. Allereerst is het belangrijk dat je auto goed onderhoud heeft gehad. Hierdoor voorkom je problemen die wellicht een hoger brandstofverbruik veroorzaken. Daarbij speelt de bandenspanning een grote rol. Pomp je banden in ieder geval elke 2 maanden op. Dit zorgt voor minder rolweerstand en dus een lager brandstofverbruik.
Vergeet na je vakantie niet de dakkoffer of dakdragers van je auto af te halen. Deze objecten op je auto zorgen voor meer luchtweerstand en veel verbruik. Laat je vakantiespullen ook niet in je auto liggen. Gewicht moet in beweging worden gebracht en kost brandstof.

Onderzoek: vrouwen kiezen liever voor benzine, mannen voor hybride


Rij je een nieuwere auto, dan kan je deze wellicht in een ECO-modus zetten. In deze stand heb je vaak beperkt vermogen en rijdt de auto zo zuinig mogelijk. Vergeet bij alle tips niet dat veiligheid voorop staat. Extreem traag optrekken is met auto’s achter je geen verstandige optie en zorgt niet eens voor een veel lager brandstofverbruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.