Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Review 9 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Alfa Romeo Stelvio Q: (Te) scherpe Italiaanse SUV?

De super SUV met de beroemde naam moet zich in allerlei bochten wringen om relevant te blijven in de opgehoogde sportklasse. Dat lukt maar deels, want de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio moet soms ook passen.

Wat is er zichtbaar nieuw aan de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio? Hij heeft koplampen à la Tonale, achterlichten met helder glas en 10 pk extra. Voorts een digitaal instrumentarium en een geüpdatet multimediasysteem. Verder een digitaal instrumentarium en een geüpdatet, maar nog steeds te traag infotainmentsysteem.

Alfa Romeo Stelvio Q is nog feller

Het onderstel van de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio is niet te ingrijpend veranderd. Maar de stabilisator op de vooras is dikker geworden om het bakbeest nog feller van richting te laten veranderen. In dat kader past ook de aangepaste demping om de carrosseriecontrole te verbeteren. In de achteras is net als bij de Giulia Q het elektronisch geregelde koppelsturende differentieel vervangen voor een mechanisch platensper. Onveranderd is de standaard vierwielaandrijving, terwijl de Giulia het met achterwielaandrijving moet doen.

Te direct

De motor en de transmissie van de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio presteren nog altijd als de beste. Hij is snel, vurig en schakelt vlot. Al lijken de schakelklappen wel minder hard geworden dan voorheen. Hij is stug geveerd en stuitert veel op zijn onderstel, terwijl de demping daarmee probeert te dealen. Hij blijft in beweging en is niet supercomfortabel, net als zijn voorganger.

Is de Alfa Romeo Giulia Q leuker dan een BMW M3?

De te lichte besturing is zo direct en de neus reageert er zo scherp op dat het de precisie op hoge snelheid niet ten goede is gekomen. Door de kleinste stuurbeweging wil hij al van richting veranderen en daardoor voelt hij bij snelheden boven de 140 km/h ronduit nerveus aan. Je blijft corrigeren en moet nog meer dan voorheen heel zorgvuldig sturen om geen onbalans te veroorzaken. Het positieve gevolg is wel dat hij nog gretiger bochten induikt en zijn 1850 kilogram beter weet te maskeren. Al is dat tegenwoordig niet heel zwaar in dit segment.

Minder speels

Het weggedrag van de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio is ook veranderd door het platensper. In de vorige Stelvio Q ging het variabele sper eerst grof variëren met wielsnelheden, voordat de vooras zich met het spel ging bemoeien. Daardoor kon je hem zelfs op droog asfalt in het overstuur dwingen en voelde hij nadrukkelijk aan als een achterwielaandrijver.

Met de nieuwe set-up raakt de achteras eerder overbelast en op het moment dat die wil gaan schuiven, wordt er momentum naar voren gestuurd. Dat gebeurt eerder dan met het oude sperdifferentieel. Daardoor gaat hij wel met meer controle en voorspelbaarheid een hoek om, maar je gooit de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio nu niet meer zo makkelijk dwars als voorheen.

Alfa Romeo

Stelvio Quadrifoglio

6 Score

Pluspunten

  • Mooi
  • Snel
  • Scherp rijgedrag

Minpunten

  • Besturing te nerveus
  • Trage multimedia
  • Minder speels weggedrag

Karaktervolle en bloedmooie SUV met scherpe rij-eigenschappen en een vurige V6. Op het gebied van boordelektronica ingehaald door modernere concurrentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.