Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo raakte Lancia in een identiteitscrisis | Sjoerds Weetjes 356

De huidige eigenaar van Lancia, Stellantis, barst van de merken en toch wordt Lancia nieuw leven in geblazen. Opvallend, want toen het merk nog deel uitmaakte van Fiat-Chrysler sneuvelde het juist. Hoe dat precies zit, legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.

In 2024 moet Lancia terugkeren op de Nederlandse markt. Ons land behoort tot een van de eerste landen waar de dan elektrisch aangedreven modellen in de showroom zullen verschijnen. Aan het leveringsprogramma wordt momenteel in de Italiaanse kraamkamers hard gewerkt.

Drie nieuwe Lancia-modellen

Drie modellen staan vooralsnog op de agenda, inclusief een model dat de spirituele opvolger van de Delta moet worden. Voor het ontwerp ervan dook het ontwerpteam in de rijke geschiedenisboeken. Het moet zorgen voor een nieuw hoofdstuk in de historie van het ooit fraaie merk.

Stuiptrekking legendarisch merk

Hoe anders was dat in het voor nu laatste hoofdstuk van Lancia? Heel anders. Sjoerd van Bilsen belicht de laatste fase. Hij neemt je zo’n 15 jaar mee terug in de tijd en toont je de stuiptrekking van het ooit legendarische merk.

Waarom de extreem kleine Suzuki Cappuccino een stuk groter is dan gepland | Sjoerds Weetjes 355

Hij geeft aan hoe het management van Fiat-Chrysler zorgvuldig Lancia om zeep hielp. Waarom verdween Lancia? Hoe kwam Lancia aan zijn laatste modellen? Wat was Fiat-Chrysler eigenlijk met Lancia van plan? Op die vragen geeft Sjoerd antwoorden.

Videoreeks Sjoerds Weetjes

De video over de laatste stuiptrekking van Lancia is aflevering 356 in de populaire videoreeks Sjoerds Weetjes. Elke week maakt Sjoerd een nieuwe video, waarin hij een bepaald onderwerp belicht.

Waarom de Aston Martin DB12 meer dan een restyling is | Sjoerds Weetjes 354

De ene keer gaat het over een accessoire als een picnic-mand voor een Rolls-Royce, of over het camoufleren van testvoertuigen, of over de technologie van keyless-entry en de beveiliging ervan.

Een andere keer gaat het over het verhaal achter de auto, zoals het hoofdpijndossier Audi R8 Spyder, de vertraging van de BMW e32-ontwikkeling en de reden waarom een Peugeot 205 tijdens het ontwerpproces van de 208 in de studio stond. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.