Autovisie
Autovisie Video 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo kreeg de Peugeot 208 designtrekjes van de 205 | Sjoerds Weetjes 314

Van een kopie is geen sprake, maar voor het design van de huidige Peugeot 208 greep de ontwerpafdeling terug naar de 205. Tijdens het traject werd zelfs een 205 GTI de Franse studio binnengereden. Maar waarom legt Peugeot een link met de 205? Dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je exclusief uit in aflevering 314 van Sjoerds Weetjes.

Sjoerd geeft de enige echte reden waarom de 205 GTI in de designstudio verscheen. Is het omdat de 205 zo’n iconisch model in de historie van Peugeot is, dat de hatchback zijn DNA aan zijn opvolgers moet doorgeven? Welnee, want ondanks dat de 205 het Franse concern voor de poorten van de hel wegsleepte en Peugeots bestaan vandaag de dag aan de 205 heeft te danken, is de 208 ver verwijderd van zijn grootvader. Retrodesign is niet de stijl van Peugeots designbazen, inclusief Gilles Vidal die op dat moment leiding gaf aan Peugeots ontwerpafdeling. peugeot 208 GT - Peugeot 205 GTI - Peugeot 206 GTI

Met de 208 koos Vidal er juist voor om te breken met de designevolutie, zoals je hoort in deze aflevering. Juist die keuze leidde tot de huidige 208, waarna de link met de 205 ontstond. In Sjoerds Weetjes 314 hoor je het verhaal achter de relatie tussen de 208 en 205. Sjoerd dook in het ontwerpproces van de auto en vertelt je exclusief het verhaal. Hij laat je tevens de link tussen de 208 en 205 zien. In beeld komt ook nog een 206, want ook dat model speelde een rol in het ontwerpproces voor de 208. Peugeot spreekt daar in het openbaar niet over, maar Sjoerd legt je uit waarom de Peugeot 206 eveneens het ontwerp van de huidige, tweede generatie 208 beïnvloedde.

Visscher Classique

Voor de video bracht Sjoerd drie ‘twee-nul-auto’s’ uit de collectie van Visscher Classique in Buren tezamen. De hatchbacks maken deel uit van het nieuwe museum waarin naast Peugeots ook andere Franse modellen en Opels staan. Visscher Classique mag dan officieel 9 december open gaan, het museum is reeds toegankelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.