Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 28 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Zes maanden straf? – Afscheid duurtest Toyota Aygo X

Na zes maanden in het A-segment te hebben doorgebracht met de Toyota Aygo X maken we aan het eind van de duurtestperiode de balans op. Wat is goed aan de supermini en wat kan beter?

De Toyota Aygo X is een van de weinige modellen die nog over is in het segment van de supermini’s. De meeste fabrikanten zien er geen brood meer in, maar de Japanners hebben veel Yaris componenten gebruikt om de kostprijs te drukken.

Cloud-navigatie

Daarnaast hebben ze geïnvesteerd in een vlot design, waardoor de doelgroep bereid is om er stevig voor te betalen. Zoals hij hier staat, kostte deze Envy-uitvoering van de Aygo X 22.550 euro. Dat is geen groot bezwaar volgens de verkoopcijfers van het afgelopen jaar. In de toptien van bestverkochte modellen van 2022 eindigde de Aygo X op de zesde plek met ruim 6000 gekentekende eenheden. Tevens was het de bestverkopende Toyota van Nederland.

Zijn al die kopers van een Toyota Aygo X nog tevreden na langere tijd? Wij hebben het afgelopen half jaar bijna 11.000 kilometer afgelegd en dat ging vrijwel vlekkeloos. Het grootste probleem was het multimediasysteem met cloud-navigatie. Dat kon geen internetverbinding krijgen en is compleet vervangen. Sindsdien functioneert het prima en biedt het bovengemiddeld volwassen infotainment. Op een trage opstart na én een niet altijd werkende draadloze Apple Carplay-verbinding, waardoor de connectie alleen via een snoertje tot stand komt. Verder biedt de Aygo een nette afwerking, degelijke materialen en een verzorgde ergonomie.

Voorin B-segment

Kijken we naar de zitpositie in de Toyota Aygo X dan scoren de stoelen een ruimvoldoende. Alleen het stuur is niet in diepte verstelbaar en dat kan langere bestuurders hinderen. Op de achterbank is het tot 1,80 meter net uit te houden als je tenminste jezelf naar binnen weet te wurmen. De instap is krap en met een kinderstoel achterin moeten de voorste inzittenden hun stoel naar voren schuiven om een kleuter plek te bieden voor de benen.

Als tweede (gezins)auto is het goed te doen deze Aygo X en dat geldt ook voor de kofferbak. Hij levert 231 dm3 aan inhoud, maar de Envy heeft een subwoofer onder de laadvloer en dan blijft er 189 liter over. Da’s vrij weinig. Enfin, voorin kan hij concurreren met B-segmenters qua ruimte en kwaliteitsbeleving, maar achterin is het echt een supermini.

Analoog

De Toyota Aygo X is een leuke en analoge auto om te bedienen. Met handbak, een turboloze motor en een bediening die aandacht vraagt. Vooral na het rijden in een andere auto met handbak valt het hoge bijtpunt van de koppeling op. Je denkt tijdens het aankoppelen soms dat hij niet in de versnelling staat. De driecilinder heeft een ietwat grillige koppelopbouw. Rond 3500 toeren per minuut zit er een dipje in, waarna hij vrijer begint te lopen tot ruim 6000 toeren per minuut. Over het algemeen is het een probleemloze aandrijflijn. In de lagere versnellingen is er genoeg souplesse om in stadsverkeer goed uit de voeten te kunnen. Het pookje gaat met voldoende geleiding door de versnellingen en snel schakelen is mogelijk.

Ruim 1 op 20 mogelijk

Op de valreep van de duurtestperiode hebben we de Toyota Aygo X nog aan de meetapparatuur gehangen en hij haalt in vijftien tellen 100 km/h, waarmee hij ruim een halve seconde rapper is dan de fabrieksopgave. Op de normronde wist hij 1 op 22,7 te halen en dat is beter dan de 1 op 20,4 in de WLTP-cyclus. De hele testperiode eindigde met een gemiddeld verbruik van 1 op 18,8. Een prima score.

Kijken, kijken, kopen?

Naast een comfortabel rijgedrag in de bebouwde kom heeft de Toyota Aygo X door onder meer zijn gewicht van slechts 930 kg, fijne besturing en goede onderstel ook oprecht rijplezier te bieden. Daarover en nog veel meer opvallende zaken ziet u in deze video. Een must see als u in de markt bent voor een Toyota Aygo X.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.