Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 30 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Erehaag voor Toyota GR Yaris: zo was het leven met de homologatieheld

Na een verblijf van twee maanden in Onze Garage heeft de Toyota GR Yaris door een erehaag de parkeerplaats van de redactie verlaten.

Op motorisch vlak komt de Toyota GR Yaris niets tekort ondanks een bescheiden driecilinder. De 1,6-liter turbomotor brult er 261 pk en 360 Nm uit. Als het er meer zijn, dan geloven we het onmiddellijk. Er zit verbazingwekkend veel snelheid in en dat is er makkelijk uit te halen. De bediening van koppeling en zesbak is subliem, waardoor je vol vertrouwen doorhaalt naar het rode gebied en zorgeloos het hogere verzet erin ramt. Het korte pookje gaat met nauwkeurige geleiding door het korte schakelpatroon. De driepitter heeft wel toeren nodig om op gang te komen, maar tussen 4000 en 7000 toeren per minuut is hij heel rap. Met een sprinttijd van 5,3 seconden naar 100 km/h leverde hij het bewijs daarvoor. De werklust, de toerenopbouw en de punch tot aan de begrenzer maken dit de beste driecilinder op de markt. Met afstand.

Zwak

Maar de instelbare vierwielaandrijving van de Toyota GR Yaris door een centrale platenkoppeling met sperdifferentiëlen in de voor- en achteras maken deze auto pas echt uniek. De grip is gigantisch zolang het gas erop staat. Altijd en overal. Weer of geen weer. Met een draaiknop op de middentunnel zijn er drie rijstanden te selecteren. Meer het accent op de vooras, de nadruk op de achteras of een gelijke verdeling: elke modus heeft zijn eigen rijgedrag om te ontdekken. De stand Sport gunt 70% van de aandrijfkrachten aan de achteras en die heeft onze voorkeur. Dat laat hij zich op het gas roteren en blijft de neus indraaien. Een geweldig gevoel. Enfin, het zal duidelijk zijn. We hebben een reusachtig zwak voor de Toyota GR Yaris. Punten van kritiek zijn er ook en die worden in deze video ook behandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.