Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Video 2 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Zagato Maserati Mostro met Belgische roots

De Maserati Mostro is dan wel ontworpen door Zagato, maar het meest ontwikkelingswerk was in handen van de Belgische sportwagenbouwer Gillet, bekend van de Vertigo.

Gillet Zagato Mostro 001
Zagato Maserati Mostro in de garage van Gillet

“De auto heeft een Zagato-badge, maar het chassis, de motor, versnellingsbak, ophanging en het remsysteem is in onze workshop gemaakt”, meldt Gillet. De Mostro is een eerbetoon aan honderd jaar Maserati en een van de meest succesvolle racewagens van het merk: de 450 S Coupé Zagato ‘Monster’. Die racer werd in 1957 ontworpen door Frank Costin en op verzoek van Stirling Moss gebouwd door Zagato voor de 24 Uren van Le Mans.

Zagato diende bij Gillet een verzoek om de technische basis voor de Mostro te ontwikkelen. Gillet bouwt in totaal vijf stuks. De afwerking wordt gedaan door het Italiaanse Zagato. In december worden de eerste auto’s afgeleverd.

“Gillet is geen vreemde voor Zagato”

Gillet is eigendom van Tony Gillet. Hij werd op 4 september 1945 in Marche (in de Ardennen) geboren en studeerde civiele techniek van 1964 tot 1968. In de achtertuin van zijn barak bouwde hij zijn eerste raceauto. Hij werd verscheidene jaren achter elkaar Belgische Kampioen hill climbing, naam twee keer deel aan Paris-Dakar en werd in 1982 Belgisch invoerder van Donkervoort. Hij ontwierp ook zijn eigen sportwagen (Vertigo) die hij in 1994 presenteerde op de Salon van Brussel. In hetzelfde jaar verbeterde hij er zijn eigen 0-100 km/h wereldrecord mee (3,266 seconden). Door de jaren heen evolueerde de straatversie tot de huidige Vertigo.5 met een 440 pk pk sterke Maserati V8 uit de Quattroporte.

Gillet is geen vreemde voor Zagato. In 2010 kreeg het bedrijf ook de opdracht om de Zagato TZ3 te bouwen. “In 2002 stapte hier een man binnen die een TZ1 zag staan waarop hij direct naar Zagato belde”, zegt Tony. De TZ3 was door het Italiaanse designhuis bedacht ter ere van de 100 verjaardag van Alfa Romeo in 2010. De basis voor het verjaardagscadeau? De Vertigo.

Gillet Vertigo.5

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.