Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de iX (niet) de BMW van de toekomst is – Walkaround

De BMW iX laat zien waartoe de Beierse autofabrikant tot nu toe in staat is, op bijvoorbeeld het gebied van technologie en duurzaamheid. Maar is het echt een BMW van en voor de toekomst? We leggen je uit waarom dat (niet) zo is.

BMW trok al eerder het doek van de iX, maar het deelde vorige week pas de exacte prestaties en specificaties van die auto. Bekend is dat er in eerste instantie een xDrive40- en xDrive50-variant komt. Beide versies zijn, zoals de naam al aangeeft, vierwielaangedreven en hebben een elektromotor op de voor- en achteras.

Duik in de prijslijst: Kleuren voor de BMW iX

Vermogen BMW iX

De basisversie heeft een vermogen van 240 kW, terwijl de twee elektromotoren in de 50 een vermogen van 385 kW hebben. Op termijn verschijnt er nog een echte M60, met een systeemvermogen van een dikke 440 kW. Waar we de reguliere versies voor het einde van dit jaar kunnen verwachten, verschijnt de M-variant naar verwachting pas in 2022. Duidelijkheid geeft BMW daar nog niet over.

BMW iX

BMW geeft de twee versies een ‘eigen’ accupakket mee. Het kleinste exemplaar heeft een netto capaciteit van 71 kWh, goed voor een bereik van zo’n 425 kilometer. De sterkere variant, de xDrive50 dus, krijgt een flinke batterij met een capaciteit van 105 kWh mee. Daarmee moet de iX 630 kilometer ver komen op een lading stroom.

Duurzaam

De aandrijflijn is zeker klaar voor de toekomst, gezien het duurzame karakter. BMW gebruikt namelijk geen motor met permanente magneet, maar een elektro synchroonmotor. Daarvoor zijn geen tot weinig aardmetalen nodig, en dus is de unit duurzaam. Bovendien heeft BMW een nog hogere energiedichtheid weten te creëren voor de batterij, en heeft die 10% minder kobalt in zich ten opzichte van de laatste batterijen in de BMW i3.

BMW iX vs. Audi E-tron vs. Mercedes-Benz EQC: alle verschillen

Opmerkelijk is wel dat BMW kiest voor een conventioneel 400 volt-systeem, terwijl merken als Porsche, Audi en zelfs Kia en Hyundai dit jaar al met een 800 volt-boordnet op de markt komen. BMW zegt het niet nodig te hebben, want vindt de laadprestaties (een van de positieve gevolgen van zo’n hoge spanning) van de iX ruim voldoende. De basisversie laadt met 150 kW, terwijl de xDrive50 maximaal 200 kW kan laden. Prima prestaties voor vandaag de dag, maar verre van baanbrekend.

Walkaround BMW iX

En zo is er meer aan de BMW iX op te merken. In bovenstaande video laat Autovisie-redacteur Sjors ten Tije je zien op welke punten de iX voorop loopt, en andersom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.