Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 1 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Waarom is deze Alpina B5 (niet) beter dan de M5?

De Alpina B5 is sneller, zeldzamer, beschaafder en duurder dan de BMW M5. Maar ook beter? In deze Peters Proefrit alle antwoorden over de 314 km/h snelle Alpina.

De Alpina B5 komt uit een tijd waarin BMW de wereld verbaasde met zijn exotische M5. Dit sportmodel van de E60-modelserie was uitgerust met een hoogtoerige V10, een bruut schakelende SMG-automaat en veel instelmogelijkheden. Hij was hitsig, bokkig, dorstig en peperduur in onderhoud, maar desondanks een monumentale M. De meest complexe 5 Serie ooit gebouwd met 507 pk en 520 Nm, maar niet ieders smaak. Te opzichtig, te luid, te onbeholpen of te scherp. Vrijwel gelijktijdig met de M5 verscheen in 2005 ook de Alpina B5. Een comfortabel alternatief met 500 pk, 700 Nm en een véél hogere topsnelheid.

314 km/h

De Alpina B5 heeft geen Motorsport-variant als basis, maar een 545i. Dat betekent een 4,4-liter V8 die door Alpina van een compressor werd voorzien. Met ook een versterkt binnenwerk en een reusachtige interkoeler om tot 500 pk. Dat werd via een conventionele zestrapsautomaat met koppelomvormer naar de achterwielen geleid. Geen gecompliceerde instellingen voor aandrijflijn, besturing en onderstel, maar één eindeloos gepolijste setting. Die is perfect voor stapvoets sukkelen door de stad of voor het met 314 km/h schoonbranden van de Autobahn.

Striping

De Alpina B5 kan het, maar je ziet het hem nooit doen. Het is namelijk een uiterst zeldzame verschijning. Van de M5 sedan en stationwagen zijn in totaal ruim 20.000 exemplaren gebouwd, terwijl er van de B5 maar 428 stuks zijn gefabriceerd in Buchloe. Het koetswerk van deze B5 heeft daar de totale Alpina behandeling gehad, inclusief de geweldige striping. In het interieur geen sportieve sfeer, maar een weelderige mix van leer, hout en prachtig stikwerk. Met een Alpina-badge met nummer 131 om de speciale beleving te versterken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.